Gradonačelnik Prijedora Dalibor Pavlović izjavio je danas da će se prvi vakcinisati kada u tom gradu počne vakcinacija opšte populacije.

“Svako ima pravo da se vakciniše ili ne. Smatram da je to bitno za kolektivni imunitet i koliko to činimo zbog sebe činimo još više zbog građana koji zbog svog zdravstvenog stanja ne smiju da prime vakcinu. Mi koji je primimo štitimo i njih na taj način”, rekao je Pavlović u obraćanju odbornicima Skupštine grada Prijedora.

On je dodao da je juče u Prijedoru registrovan 21 novi slučaj virusa korona.

“To je, po mom mišljenju, znak da počnemo da palimo alarme, da se uozbiljimo i da obratimo pažnju još više jer mi svi ovdje dajemo i primjer drugima. Opasnost nam je u Prijedoru ista kao u Republici Srpskoj – da nam bolnički kapaciteti budu prepunjeni”, naveo je Pavlović.

On je podsjetio da je Dom zdravlja Prijedor započeo evidenciju lica starijih od 65 godina zainteresovanih za vakcinaciju, te dodao da će nakon toga uslijediti druge prioritetne kategorije poput policije, a potom i vakcinacija opšte populacije.

“Sve građane molim da ne dođemo u situaciju da neko mora da donosi odluku ko će na respirator, a ko ne, ko će da živi, a ko neće”, apelovao je Pavlović.

Odbornik Goran Predojević, koji je načelnik internog odjeljenja prijedorske bolnice, rekao je da nema ništa protiv nečije lične odluke da se ne vakciniše, ali ima protiv toga ako to i promoviše.

“Takve pozivam da dođu malo raditi sa nama. LJudi su mnogo umorni. Poruka za naše građane je da počnu da slušaju malo. Imam šest kolega koji nisu ni dana godišnjeg odmora za 2020. godinu iskoristili. Ne mogu ga dobiti jer nema ko da radi. Posljednji je trenutak da se malo dozovemo pameti i poštujemo mjere”, naveo je Predojević.

On je pozvao i nadležne da obezbijede da vakcinacija bude i brža i sveobuhvatnija jer će se, u suprotnom, pojaviti novi sojevi i tako samo ići u krug.

Odbornik Azra Pašalić koja je pedijatar, pozdravila je pomoć Srbije i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića što su ustupili vakcine za zdravstvene radnike iz Republike Srpske i Federacije BiH.

“Žao mi je što tu mogućnost nije više ovdašnjih zdravstvenih radnika iskoristilo jer bi na taj način uštedjeli vakcine koje će Prijedor dobiti”, dodala je Pašalićeva.

Ona je rekla da je imala odlično iskustvo sa procesom vakcinacije u Beogradu, da se vakcinisao i njen jedini sin, što, kako je rekla, govori i o njenom stavu o vakcinaciji, te je zamolila pacijente da vjeruju svojim ljekarima.

Načelnik Gradskog štaba za vanredne situacije Dušan Vranješ rekao je da je broj trenutno pozitivnih na virus korona 84, da su u kućnoj izolaciji 143 lica, da se 1.209 osoba oporavilo od kovida 19, da je 1.368 lica ukupno bilo pozitivno, 6.352 su izašla iz zdravstvenog nadzora, a 75 je preminulo.

Pred odbornicima je na prijedlog gradonačelnika prvi put bila informacija o trenutnoj epidemiološkoj situaciji, što će ubuduće biti redovna praksa dok traje pandemija.

SRNA