Bajka za djecu “Crni gavran i dečak Vukašin” autorke Milice Maksić objavljena u izdanju Udruženja za očuvanje tradicije iz Prijedora, predstavljena je u našem gradu.

Pridržavajući se svih propisanih epidemioloških mjera promocija je održana u sali Pozorišta Prijedor.

Recenzent doc. dr Sanja Partalo je navela da bajka “Gavran i dečak Vukašin” upozorava odrasle da su odgovorni za budućnost djece.

– Ova bajka je drugačija od onih koje smo slušali, drugačija je od “Crvenkapice”, “Trnoružice” i drugih. Ova publikacija daje savremeniji pristup, ona je pokazatelj toga da je Milica uspjela da se približi djeci. A veoma je važno da dječiji svijet ne posmatramo samo iz naše perspektive, nego da pokušamo da shvatimo dijete – istakla je Partalo.

Drugi recenzent, prof. dr Tamara Pribišev Beleslin napisala je da se ova bajka kroz jednostavan govor, priču i zaplete obraća roditeljima i djeci, otkrivajući im način na koji da riješe probleme sa kojima se susreću u savremenoj porodici.

– Milica nas prebacuje u drugu dimenziju i pokazuje nam da treba da razvijamo empatiju prema drugima, prema onima koji imaju problem sa kojim ne znaju da se nose – navela je Pribišev Beleslin u recenziji.

Autorka Milica Maksić je na promociji istakla da je predškolsko vaspitanje temelj pravilnog i kvalitetnog vaspitanja i obrazovanja.

– Druženje sa knjigom kod kuće u toplom majčinom krilu omogućava djeci da se individualizuju i prožive svoje strahove i osjećanja, te da razvijaju maštu, dječije jezičko stvaralaštvo i kreativnost – rekla je Maksićeva.

U ime izdavača ovog djela, Udruženja za očuvanje tradicije Prijedor, Željko Šormaz je istakao da je ova knjiga prvenac u njihovoj ediciji za djecu i omladinu i da u narednom periodu možemo očekivati još ovakvih i sličnih izdanja.

Slikovnicu je odlično ilustrovao Ivan Milić.

Promociju u Prijedoru je svojim kraćim nastupom upotpunio i obogatio dječiji hor “Vilenjak” koji već nekoliko mjeseci djeluje u okviru Udruženja za očuvanje tradicije Prijedor.

Bajka za djecu “Crni gavran i dečak Vukašin”, autorke Milice Maksić, predstavljena je protekle sedmice i u Vijećnici Banskog dvora u Banjaluci.

Tekst i foto – www.prijedordanas.com