GRADSKI ŠTAB ZA VANREDNE SITUACIJE

Na osnovu člana 39. stav 3. i člana 40. stav b. Zakona o zaštiti i spasavanju u vanrednim situacijama (“Službeni glasnik Republike Srpske”, broj: 121/12) i člana 12. stav 3. Odluke o organizovanju i funkcionisanju civilne zaštite u oblasti zaštite i spasavanja Grada Prijedora (“Službeni glasnik Grada Prijedora”, broj: 7/13), na sjednici održanoj dana 12.03.2021. godine Gradski štab za vanredne situacije Grada Prijedora, donosi slijedeće:

ZAKLJUČKE

Gradski štab za vanredne situacije konstatuje:

1. Na području grada Prijedora trenutno je registrovano 61 lice sa pozitivnim testom na novi virus korona. Do sada se 1196 lica oporavilo od oboljenja uzrokovanog virusom korona, a 75 lica je preminulo. Pod zdravstvenim nadzorom – u kućnoj izolaciji je 118 lica, a zdravstveni nadzor je prestao za 6334 lica.
U JZU Bolnicu “Dr Mladen Stojanović” Prijedor – COVID odjeljenje radi liječenja lica sa pozitivnim testom na novi virus korona smješteno je 37 lica, od kojih je 29 lica iz Prijedora, 4 lica iz Kozarske Dubice, 3 lica iz Novog Grada i jedno lice iz Sanskog Mosta.

2. Dana 11.03.2021.godine Republički štab za vanredne situacije donio je zaključak br.70-1/21 kojim se do 18.03.2021.godine zabranjuju sva javna okupljanja u grupama većim od 50 lica, sva privatna okupljanja u grupama većim od 10 lica (svadbe, krštenja, rođendani i sl.), rad fitnes centrima i organizacija i izvođenje muzike uživo u ugostiteskim objektima za smještaj hranu i piće. Ovim zaključkom je utvrđena i obaveza nošenja zaštitne maske u zatvorenom prostoru, kao i obaveza pridržavanja zaštitne mjere fizičkog rastojanja od dva metra kako u zatvorenom tako i na otvorenom prostoru. Preporučuje se građanima da na otvorenom prostoru koriste zaštitne maske ukoliko nije moguće održati fizičku distancu od dva metra.

Ovim zaključkom se do 18.03.2021.godine ograničava radno vrijeme u periodu od 06:00 do 22.00 časa svim vrstama ugostiteljskih objekata za ishranu i piće i priređivačima igara na sreću.

Do 18.03.2021.godine ograničava se broj prisutnih osoba u ugostiteljskim objektima u skladu sa preporukama JZU “Institut za javno zdravstvo Republike Srpske” s tim da se prisustvo u jednoj etaži ugostiteljskog objekta ograničava na maksimalno 50 posjetilaca. Manji ugostiteljski objekti dužni su kao i do sada broj posjetilaca uskladiti sa preporukama JZU “Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske” tako da je omogućena fizička distanca od 2 metra između osoba koje sjede za različitim stolovima.

3. Dana 05.03.2021.godine Ministarstvo uprave i lokalne samouprave Republike Srpske je svim gradonačelnicima i načelnicima opština uputila akt br 10.1.014-112-02/23/21 kojim je data obavezujuća instrukcija kojom je ukazano na ozbiljnost situacije i važnost poštivanja mjere sa aspekta javnog zdravstva i zaštite zdravlja stanovništva i ukazano na obavezu kontinuiranog rada komunalne policije i povećanja broja komunalno – inspekcijskih nadzora nad poštivanjem propisanih mjera.

Naredbe, zaduženja i preporuke

1. Obavezuju se svi subjekti i sva pravna i fizička lica na području grada Prijedora da se u potpunosti pridržavaju zaključka Republičkog štaba za vanredne situacije br. 70 -1/21 donesenog 11.03.2021. godine.

2. Obavezuju se subjekti koji obavljaju registrovanu djelatnost da uslove obavljanja djelatnosti prilagode mjerama propisanim od strane JZU “Institut za javno zdravstvo Republike Srpske” za sprečavanje pojave i širenja COVID -19 bolesti na radnom mjestu.

3. Obavezuju se nadzorni i kontrolni organi na području grada Prijedora da u saradnji sa predstavnicima Ministarstva unutrašnjih poslova intenzivno u skladu sa obavezujućom instrukcijom Ministarstva uprave i lokalne samouprave vrše kontinuiran i povećan broj kontrola i nadzora nad sprovođenjem mjera utvrđenih zaključcima Republičkog štaba za vanredne situacije

4. Gradski štab za vanredne situacije apeluje na stanovnike grada Prijedora da se pridržavaju propisanih mjera za sprečavanje pojave i širenja novog virusa korona, a prije svega da poštuju mjere o ograničenom broju lica koja se organizovano okupljaju (do 10 lica), održavaju fizičku distancu od 2 metra, nose zaštitne maske u zatvorenom prostoru, održavaju mjere lične higijene, te da vrše redovno čišćenje i dezinfekciju prostorija u kojima borave i rade.

5. Gradski štab za vanredne situacije će i dalje aktivno pratiti razvoj situacije u vezi sa pojavom i širenjem korona virusa i u skladu sa razvojem događaja blagovremeno donositi zaključke i usmjeravati rad nadležnih službi.
Za realizaciju ovih zaključaka zadužuju se organi i službe Gradske uprave Prijedor, privredna društva, javne ustanove i institucije na području grada Prijedora.

Broj: 02-sl-10/21
Datum: 12.03.2021. godine

KOMANDANT
Dalibor Pavlović