Gradonačelnik Prijedora Dalibor Pavlović koji je i danas predsjedavao sjednicom Štaba za vanredne situacije pozvao je sugrađane da nose maske i da vode računa o distanci i svemu što je neophodno, a što je propisao Institut za javno zdravstvo Republike Srpske da se stanje sa virusom korona ne bi pogoršalo.

“Bolnica već ima određeni broj kreveta koji su zauzeti i iz tog razloga molimo građane da vode računa da ne dođe do preopterećenosti zdravstvenog sistema, a to onda može biti pogubno za mnoge naše građane”, rekao je Pavlović.

On je najavio ponovnu akciju dezinfekcije, najprije javnih ustanova, a onda i javnih površina kada to dozvole vremenske prilike.

“Stanje nije alarmantno, stanje je redovno. Grad radi sve što je neophodno da zadrži stanje u granicama normalnih uslova funkcionisanja i rada i da ne dođe do pogoršanja”, dodao je Pavlović.

Načelnica Higijensko-epidemiološke službe Doma zdravlja Prijedor Milica Otković najavila je da iduće sedmice u Prijedoru počinje vakcinacija, da prvo idu zdravstveni radnici i radnici i korisnici domova, a da se od danas građani iznad 65 godina mogu prijaviti na telefon 052 237 127 i 052 225 221 od 7.30 do 15.00 časova radnim danom i putem linka tokom 24 časa te da zbog pogoršane epidemiološke situacije ne dolaze u Dom zdravlja, kao i da pri pozivanju telefonom pripreme broj lične karte.

“Kad se dobije dozvola od Ministarstva i Instituta da se kreće sa imunizacijom te kategorije stanovništva, mi ćemo obavijestiti građane ponaosob gdje dolaze, u koliko sati i ostalo”, rekla je Otkovićeva.

Ona je dodala da je trenutno 61 lice sa pozitivnim pi-si-ar testom, da je 118 lica u kućnoj izolaciji, da su 6.334 lica izašla iz zdravstvenog nadzora, da je ukupan broj oporavljenih 1.196 i da je ukupan broj umrlih 75.

Infektolog bolnice “Doktor Mladen Stojanović” Boris Ćurguz naveo je da je trenutno hospitalizovano 37 pacijenata, od kojih 29 iz Prijedora, četiri iz Kozarske Dubice, tri iz Novog Grada i jedan iz Sanskog Mosta.

“Situacija se pogoršava, broj pacijenata u infektivnim i respiratornim ambulantama se udvostručuje, tako da se poziva stanovništvo da poštuje mjere. Samo je to način za izlazak iz ove krize”, apelovao je Ćurguz.

On je istakao da su u bolnici trenutno smješteni samo pacijenti sa težom i teškom kliničkom slikom. Nemamo više taj luksuz da primamo pacijente s nekom srednje teškom kliničkom slikom zato što je broj kiseoničnih mjesta ograničen. Zato vršimo strogu trijažu i tu nam je uvijek potrebna pomoć i primarne zdravstvene zaštite. Mi moramo da donosimo nekad teške odluke”, naveo je Ćurguz.

www.prijedorgrad.org