Braća Dražan (32), Slađan (30) i Miloš (27) Janjanin iz Prijedora svoj životni put uspješno grade s bokserskim rukavicama u ringu.

Ova tri brata su državni prvaci u boksu, ali i dobitnici titula širom svijeta.

Najmlađi brat Miloš priča za Srpskainfo da boksa 15 godina.

– Imao sam prvi meč sa 12 godina u Tuzli, koji mi je jedva odobren. Izgubio sam ga, kao i naredni, ali onda sam postao prvak BiH od juniora do seniora – priča on.

Dodaje da je u bokserske vode uplovio nakon dva starija brata, a da ih je sve u ovaj sport uveo prijatelj njihovih roditelja, trener Vukašin Rodić.

– Trenirao sam i fudbal, ali boks uđe u krv. Ide nam i uz karakter, jer smo tvrdoglavi i borbeni – tvrdi Miloš.

Priča da se sada bore kao profesionalci i tako zarađuju za život. Međutim, zbog epidemije virusa korona rijetko se organizuju borbe.

– Radio sam u jednoj industriji, ali kada sam krenuo u profi borbe, rukovodioci nisu imali razmijevanja i odustao sam. Po zanimanju sam tehničar za obradu drveta. Grad Prijedor ima tri prvaka države i profesionalne boksere, ali nikada se niko nije ponudio iz vlasti da pomogne i omogući nam da istovremeno radimo i boksamo – tvrdi Miloš.

Dodaje da kod kuće ima punu vreću medalja, ali da od njih ne može da živi.

– Zato smo i počeli profi borbe, jer ako se borimo i primamo udarce, ne možemo to džaba da radimo – objašnjava on.

Slađan Janjanin, koji je u boksu 18 godina, priča da zbog epidemije nije imao borbu pola godine, te s nestrpljenjem očekuje planirani meč za par mjeseci.

– Ja sam krenuo za Dražanom, a Miloš za mnom i sada nam je to porodični biznis. Svaki sport je bitan za razvoj i tijelo, ali boks je poseban. To je plemenita i olimpijska vještina. Nije ekipni sport, bokser je oslonjen sam na sebe, to je igra snage, brzine, mozga, kondicije. Bitan je svaki potez, kao i u šahu – kaže on.

Priznaje da je boks jedan od najtežih sportova u svijetu i da su udarci ipak bolni. Inače, Slađan se borio za pet titula na četiri kontinenta, a dvije je donio kući. U Africi je osvojio titulu prvaka svijeta. Ima 28 pobjeda i sedam izgubljenih borbi.

Poput mlađeg brata Miloša, i Slađan, koji je mašinski tehničar, nije zaposlen.

– Razočaran sam zbog nedostatka podrške. Još tražim posao, može se reći da sam natjeran da idem u Njemaču ili Austriju da radim, i to je tužno – smatra on.

Najstariji brat Dražan, koji boksa 25 godina, ne odustaje ni od životne borbe. Priča da je odrastao u siromaštvu i ponosan je što je uspio da izgradi kuću i kupi vozilo. Sada ima ugostiteljki objekat i s braćom vodi školu boksa, jer je prije tri godine osnovao Bokserki klub „Tim Janjanin“.

– Dobre rezultate smo napravili, boksujemo Premijer ligu BiH, ligu RS i međunarodne turnire. Naš bokser Nedim Selimović treba da ide na Olimpijadu. Imamo oko 60 članova, a za mališane od šest do 10 godina imamo besplatnu školu boksa, s ciljem da djecu sklonimo od telefona i računara – priča Dražan.

Njihova škola je u podrumu Gradske tržnice, gde je bio popularni „Medžik“. Držan kaže da su tražili od Gradske uprave ovaj prostor na održavanje, te da su neprijatno iznenađeni odgovorom da je zakupnina jedina opcija.

Nada se da će se u lokalnoj upravi predomisiliti i davanjem prostora na korištenje za klub konačno odati priznanje za sve što su braća Janjanin postigla u svijetu boksa.

SUDAR SA KUZMIĆEM
Dražan Janjanin je u julu 2019. godine bio suvozač u automobilu koji je kod Banjaluke udario automobil kojim je upravljao srpski košarkaški reprezentativac Ognjen Kuzmić.

– Na sreću, nismo ni ja ni kum teže povrijeđeni. Nisam tužio Kuzmića, nadoknadio mi je štetu. Obojica smo sportisti i to smo sportski riješili – kaže Janjanin.

Ponosan je što su u njegovom klubu počeli da treniraju sin, koji ima 12 godina, i kćerka od sedam godina. Nada se i većoj podršci lokalne vlasti kako bi sačuvali ono što godinama grade.

– Mjesečni zakup prostora košta 1.000 KM. Mnogo smo uložili da uredimo ovaj prostor jer je bio baš zapušten. Novac koji smo prošle godine dobili iz budžeta grada uložili smo u izgradnju ringa, ali sam uložio toliko i svoga novca, jer ring košta oko 5.000 KM – priča Dražan.

srpskainfo.com