Broj korisnika subvencija za vodu i kanalizaciju u Prijedoru lani je povećan na 271 u odnosu na 257 socijalno ugroženih lica koja su ovo pravo koristila u 2019. godini, podaci su iz izvještaja o realizaciji Odluke o uvođenju subvencija za korisnike vodnih usluga na području grada za prošlu godinu.

Broj korisnika subvencije povećan je i u odnosu na 2018. godinu kada je to pravo prvi put uvedeno i kada ih je bilo 52.

“Uvođenje novih kategorija socijalno ugroženih lica u pravo na subvenciju dijela troškova za vodu i odvodnju otpadnih voda bilo je opravdano i u 2019. i 2020. godini daleko veći broj socijalno ugroženih stanovnika grada Prijedora koristio je ovaj vid pomoći”, navodi se u izvještaju.

U početnoj godini primjene ove subvencije iz budžeta grada realizovano je 2.417 KM, lani 9.128 KM, dok je plan od 10.000 KM za 2020. godinu premašen i izdvojeno je 14.601 KM, te je nacrtom budžeta za 2021. godinu za ove namjene planirano 15.000 KM.

Pravo na subvenciju za po tri kubika vode i kanalizacije po članu domaćinstva u prvoj godini primjene mogli su ostvariti korisnici novčane pomoći kojima je to pravo priznao Centar za socijalni rad i penzioneri sa 70 i više godina života koji, osim najniže samostalne penzije, nemaju drugih primanja.

Od 2019. godine ovo pravo mogu ostvariti i korisnici dodatka za pomoć i njegu drugog lica, koji nemaju drugih redovnih mjesečnih primanja i korisnici stambenih jedinica Centra za socijalni rad koji stambene jednice koriste na osnovu rješenja ovog centra.

Postupak za ostvarivanje prava na subvencionisanje javnih vodnih usluga provodi Centar za socijalni rad, a pokreće se na zahtjev lica koje želi ostvariti to pravo. Rješenje se donosi za period od najviše jedne godine, nakon čega stranka ponovo može podnijeti zahtjev, ukoliko ispunjava propisane uslove.

“Vodovod” Prijedor na računima jasno razgraničava iznos koji se subvencioniše i koji plaća Grad od iznosa koji plaća korisnik subvencije, a na poleđini svih računa je informacija o pravima kategorija definisanih za korištenje subvencija.

Grad Prijedor je 2017. godine sa “Vodovodom” potpisao ugovor o pružanju javnih vodnih usluga gdje se obavezao donijeti odluku o uvođenju subvencija za najugroženije korisnike.

SRNA