Velimir Ilišević u petak sa početkom u 19 časova, predstaviće svoju izložbu slika pod nazivom “Uočljivo korijenje”, u svom rodnom Prijedoru. Izložba će biti otvorena u galeriji “Sreten Stojanović”.

Slikar Velimir Ilišević živi i radi u Švajcarskoj i Berlinu, a na ovoj izložbi biće predstavljeni radovi nastali u proteklih skoro godinu dana, koji su trebali biti premijerno pokazani u Berlinu.

Ipak, prijedorski ljubitelji umjetnosti biće u prilici da prvi vide ovu izložbu, koja se u aprilu seli i u Beograd.

– Od maja prošle godine sam provodio vrijeme slikajući u dvorištu kuće na Velikom Palančištu pored Prijedora, skoro i ne primijetivši svu redukciju izazvanu pandemijom. Umjetnik je posmatrač i njegov radni dan traje dugo. Uz svakodnevni rad i posmatranje onog što je u našoj neposrednoj blizini, mašta stvara nebrojena umjetnička djela, transformišući viđeno u slojevite i tajnovite prikaze. Slučaj je htio da, umjesto u Berlinu, ovi radovi nastali proteklih mjeseci, premijerno budu prikazani u galeriji “Sreten Stojanović” u Prijedoru, a potom i u Beogradu – rekao je autor izložbe.

Radovi ovog umjetnika iz Prijedora su izlagani u prestižnim galerijama i institucijama u inostranstvu, a mnogi su ih vidjeli između ostalog i na izložbama u Beogradu, Novom Sadu, Banjaluci, Trebinju, Prijedoru i Ljubljani.

– Moje izložbe nastaju kao rezultat određenog perioda stvaranja i obično su samo jedan isječak tog cjelokupnog opusa. Najbliža okolina su izvori moje, “takozvane” inspiracije. Dok sam stvarao u Švajcarskoj, skoro dvije decenije sam slikao ono što se dešava u nekih desetak koraka, od vrata kuće do vrata ateljea. Isti slučaj je bio i sa mojim boravcima u Parizu i Berlinu – objasnio je Ilišević.

Kako je u katalogu izložbe navedeno, “Uočljivo korijenje” jeste serija slika koja rezimira Iliševićeva dosadašnja promišljanja o slikarstvu, dok izbor motiva simbolizuje razvoj i ukazuje na njegova buduća dostignuća.

Inicijator ove izložbe je porodica Knežević, koja je uložila i sredstva za renoviranje prijedorske galerije.

– Nadam se da će ovom izložbom biti nastavljen uspješan rad Galerije, udahnuta nova energija i da će novoizabrani gradski službenici shvatiti položaj i važnost kulture za bolji i smisleniji život građana kojima je kultura bliska i trebaju je – dodao je on.

Iz Galerije poručuju da ovim nastoje da pruže novu energiju u kulturni život grada Prijedora i da Galerija postane mjesto razmjene i izvan regiona. Takođe, očekuju da izložbu otvori gradonačelnik Prijedora, Dalibor Pavlović.

– Za Prijedor se stalno govori da je grad slikara, a mene posebno raduje da je Prijedor uz to još i grad književnika, muzičara, univerzitetskih profesora i uspješnog pozorišta. Sve to govori o potencijalu našeg grada koji nikako ne bi smio biti neprimijećen – rekao je Ilišević.

KULTURNA SCENA PRIJEDORA
Moja je želja da kulturna scena Prijedora postane prepoznatljiva i otvorena i da bude spona među ljudima i izvan regiona. Zahvaljujući podršci porodice Knežević, prijedorska Galerija je renovirana i osvježena. Bilo bi lijepo da još neki Prijedorčani slijede ovaj primjer i na ovaj način pomažu budućnost svog grada. Mislim da mi umjetnici našim zalaganjem i radom već pravimo dobru osnovu da nam se i drugi priključe.

srpskainfo.com