Policijski službenici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske u saradnji sa policijama Hrvatske i Slovenije realizuju međunarodnu akciju kodnog naziva “Zajam” u cilju dokumentovanja krivičnih djela privrednog kriminaliteta.

Na osnovu naredbi osnovnih sudova Banjaluka i Prijedor vrše se pretresi na osam lokacija na području Banjaluke i dvije lokacije na području Prijedora u cilju dokumentovanja krivičnih djela “Zloupotreba položaja ili provjerenja u privrednoj djelatnosti pomaganjem” iz Кrivičnog zakona Slovenije, što odgovara krivičnim djelima “Nazakonito postupanje u privrednom poslovanju” Кrivičnog zakonika Republike Srpske.

Pretresi lokacija vrše se kod lica inicijala D.Đ., Z.S., L.Z., J.S., E.V., B.S., T.S.D., Ž.B. i jednog privrednog društva u Banjaluci.

Navedena lica se sumnjiče da su krivična djela izvršila na području Republike Slovenije, tako što su preko svojih žiro računa otvorenih u Sloveniji, Mađarskoj i Austriji, kao i preko računa njihovih preduzeća, omogućili izvlačenje novca iz više privrednih društava iz Slovenije u iznosu od više miliona evra.

Kako ATV nezvanično saznaje, riječ je o Roku Snežiču za kojeg se sumnja da je zajedno sa svojom ekipom na ovaj način izvukao 12 miliona evra.

ATV BL