Gradonačelnik Prijedora Dalibor Pavlović i direktor Garantnog fonda Republike Srpske Radivoja Krčmar danas su potpisali protokol o saradnji, koji će biti od velikog značaja za lokalne privrednike.

“Garantni fond pomaže privrednicima prilikom zaduženja kod banaka dajući garanciju da će ti krediti biti vraćeni čime se njima omogućava lakše odobravanje tih sredstava”, rekao je Pavlović novinarima u Prijedoru.

Pavlović je najavio skoro formiranje privrednog savjeta grada, kao i zajednički sastanak privrednika i predstavnika Garantnog fonda Republike Srpske.

“Grad ima Fondaciju za razvoj, koja funkcioniše na sličan način. Visina garancije grada je 35 odsto i dogovarali smo sa Garantnim fondom da i oni učestvuju i ta garancija će vjerovatno ići na 70 odsto, što će biti veoma značajno za naše privrednike – da obezbijede veća sredstva koja su im potrebna”, istakao je Pavlović.

On je najavio da će biti otvorene zajedničke kancelarije Garantnog fonda i Investiciono-razvojne banke /IRB/ na jednom mjestu u Prijedoru, gdje će predstavnici ovih institucija dolaziti nekoliko puta sedmično da budu na usluzi ovdašnjim privrednicima i da im pružaju potrebne informacije.

Krčmar je podsjetio da Garantni fond Republike Srpske ima protokole o saradnji sa 40 lokalnih zajednica i šest ministarstava u Vladi Republike Srpske, da je kapital fonda 30 miliona KM, a da može izdati 90 miliona KM garancija.

“Ovdje imamo namjeru da ozbiljno budemo prisutni. To je značajan grad, gdje se naslanja još pet opština u regiji. Mi ćemo pratiti ona privredna društva koja ostvaruju dobit. Mi ne ostvarujemo profit, to rade banke i firme, a mi imamo minimalne naknade i tako funkcionišemo po zakonu od 2011. godine”, rekao je Krčmar.

On je predstavio i kovid program kao podršku privrednim subjektima da banke podrže firme koje su trpjele štetu u pandemiji, gdje Vlada garantuje 70 odsto kredita.

“Već se vide dobri pomaci, to su dobri uslovi, do sedam godina su krediti i nešto su povoljnije kamate od redovnih. Za sada smo ugovorili 160 miliona KM plasmana banaka privrednim društvima, ukupan okvir je 328 miliona KM, a može se angažovati od 50.000 KM do 400.000 KM”, naveo je Krčmar.

Krčmar je rekao da su u Prijedoru, mimo ovog kovid programa, izdate garancije za 11 miliona KM kredita lokalnim firmama.

SRNA