Policijski službenici Policijske uprave Prijedor, 02.03.2021. godine, Okružnom javnom tužilaštvu Prijedor, podnijeli su Izvještaj o krivičnom djelu protiv lica M.L. iz Novog Grada, zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo „Utaja poreza i doprinosa“.

Osumnjičeni M.L. se tereti da je kao odgovorno lice društva ograničene odgovornosti iz Novog Grada, svjesno izbjegao plaćanje poreza na dobit ovog pravnog lica, na način da je kroz poslovne knjige, u 2018. godini, ostvarenu dobit preduzeća umanjio za 30% odnosno za oko 111.110 KM, čime je izbjegao utvrđivanje i plaćanje oko 13.220 KM poreza na umanjeni iznos prihoda.

Osumnjičeni se takođe tereti da kao fizičko lice/poreski obveznik, za period od 2016. do 2018. godine, nije prikazao lični stečeni dohodak, izbjegavajući plaćanje poreza po osnovu lične dobiti u ukupnom iznosu od oko 56.060 KM.

Izvršenjem ovog krivičnog djela kao odgovorno lice u pravnom licu i kao fizičko lice, osumnjičeni M.L. pribavio je protivpravnu imovinsku korist u ukupnom iznosu od oko 69.280 KM, oštetivši Budžet Republike Srpske za isti iznos.

PU Prijedor
Foto – ilustracija