Gradonačelnik Prijedora Dalibor Pavlović predsjedavao je danas 8.ovogodišnjom sjednicom Štaba za vanredne situacije koja je danas održana u Prijedoru.

Načelnica Higijensko-epidemiološke službe Doma zdravlja Prijedor Milica Otković izjavila je novinarima nakon sjednice Štaba da je u posljednjih sedam dana u ovom gradu došlo do blagog pogoršanja epidemiološke situacije.

“Nije dramatično, ali dolazi do pogoršanja. Ja to prvenstveno gledam po broju ljudi koji se javljaju u ambulante za akutne respiratorne infekcije i po broju zahtjeva za testiranje”, rekla je Otkovićeva.

Ona je precizirala da je trenutno broj lica s pozitivnim pi-si-ar testom 53, da je 118 lica u kućnoj izolaciji, da je 6.166 lica izašlo iz zdravstvenog nadzora, da je ukupan broj oporavljenih 1.147 i da je ukupan broj umrlih 74.

“Prošlog četvrtka bila je edukacija za vakcinacju za primarni nivo, a trenutno radimo popis zdravstvenih radnika koji ne pripadaju kovid odjeljenjima i zainteresovanih u staračkim domovima i korisnika domova. Kad završimo s tim planom, dolaze nam pacijenti stariji od 65 i hronični bolesnici, a nakon toga su prosvjetni radnici i policija”, dodala je Otkovićeva.

Infektolog bolnice “Doktor Mladen Stojanović” Prijedor Boris Ćurguz naveo je da je u kovid bolnici i na kovid odjeljenju trenutno hospitalizovano 37 pacijenata, od kojih 29 iz Prijedora, četiri iz Kozarske Dubice, dva iz Novog Grada i po jedan iz Krupe na Uni i Oštre Luke.

“Brojke nisu nešto veće u odnosu na prošlu sedmicu jer smo imali veći broj otpuštenih pacijenata, ali situacija je pomalo zabrinjavajuća zbog porasta broja pacijenata u ARI ambulantama na primarnom nivou i infektološkoj odnosno kovid ambulanti u bolnici”, ocijenio je Ćurguz.

On je podsjetio da se hospitalizuju isključivo pacijenti sa težom i teškom kliničkom slikom.

“Od svih ovih pacijenata, troje je na mehaničkoj ventilaciji, a četvrti je, nažalost, noćas preminuo, tako da ovo vrijeme i nedjelje pred nama zahtjevaju veliki oprez i maksimalno pridržavanje mjera da ne dođe do pretrpavanja kapaciteta kovid bolnice što bi bilo veliki problem”, upozorio je Ćurguz.

www.prijedorgrad.org