neven crnicNakon što je početkom prošle godine započeo studirati solo pjevanje na prestižnoj Umjetničkoj Akademiji u austrijskom Gracu, mladi Prijedorčanin Neven Crnić i u inostranstvu je pokazao svoj raskošan talenat za muziku.

„Nije mala stvar biti među sedam odabranih iz cijelog svijeta na studiju solo pjevanja i to na jednom ovakvom univerzitetu. Najvažnija stvar na koju sam se u početku u potpunosti bazirao bila je učenje i polaganje njemačkog jezika pošto je to uslov da nastavim dalje školovanje. Srećom, i to sam uspješno prebrodio, tako da sada imam mnogo više vremena da se posvetim pjevanju i svom fakultetu“, kaže Neven dodajući da se na predavanjima i vježbama radi i mnogo i veoma ozbiljno.

„Zadovoljan sam svime što mi se desilo u proteklom periodu. Za ovih godinu dana pjevao sam na šest koncerata klase od toga četiri u klasi mog profesora Antoniusa Sola i na dva u klasi profesorice Christine Whittlesey za pjevanje solo pjesama“, rekao je ovaj dvadesetogodišnjak.

Tokom svog drugog semestra, Crnić je odabran sa još šest svojih kolega da predstavlja Institut za solo pjevanje na koncertu koji je održan 13. novembra 2013. povodom 50. godišnjice svog univerziteta „Kunst Universität Graz“.

„Trenutno imam mnogo obaveza. Učestvujem u projektu mog profesora Sola koji nosi ime ‘Le nozze di Figaro’. Spremamo operu ‘Figarova ženidba’ koja će biti koncertno izvedena 17. i 18. maja ove godine u velikoj univerzitetskoj sali. S ponosom mogu reći da sam dobio jednu od glavnih uloga, Figara, i jako sam sretan zbog toga“, kaže ovaj mladi Prijedorčanin ističući da je ovaj treći semestar možda i prekretnica što se tiče njegovog pjevanja i koncerata.

„Prijavio sam se na dvije audicije i obje sam uspješno prošao te sam dobio priliku da pokažem svoje glasovne mogućnosti. Na prvoj audiciji sam po prvi put u životu dobio priliku da pjevam ispred velikog hora i orkestra. Moram reći da sam bio jako uzbuđen zbog toga i jedva čekam koncert koji će se održati 21. maja u ‘Mumuth-Ligeti Saal’“, rekao je Crnić dodajući da će pjevati tercet iz Haydn-ovog oratorijumskog djela „Die Jahreszeiten“ te duet iz drugog Haydn-ovog oratorijumskog djela „Die Schöpfung“.

„Na drugoj audiciji sam dobio priliku da pjevam u Linzu. Tražili su solistu u horu a svojim nastupom sam zadovoljio pa sam dobio svoj solo i takođe ću pjevati i u horu. Moram biti iskren pa reći da me je, nakon što sam prošao ovu audiciju, dodatno obradovala činjenica o honoraru u iznosu od 1.000 eura. Jako sam sretan zato što je u pitanju moj prvi honorar u mojoj struci, pjevanju“, kaže na kraju našeg razgovora Neven Crnić.

Iako je pokušavao na više adresa, kako u BiH, tako i u Austriji, Crnić još nije dobio nikakvu stipendiju za svoje školovanje. Mladi bariton kaže da živi u studentskom domu, i da, kao student iz zemalja koje nisu članice EU, ima pravo da radi deset sati sedmično, te da ga trenutno školuju roditelji.

Aleksandar Drakulić