Imamo dovoljno kvalitetnih igračica u zemlji i inostranstvu da napravimo respektabilnu žensku rukometnu reprezentaciju BiH, smatra Azra Bašanović (25), jedna od najboljih rukometašica Premijer lige BiH i članica Mire iz Prijedora.

Pokretanje seniorske bh. selekcije je top tema zadnjih sedmica u ženskom bh. rukometu. Igračice u cijeloj BiH, ali i šire, sa oduševljenjem su dočekale vijest da se nakon više od decenije reprezentacija BiH vraća na scenu. Bh. dame su prijavljene za kvalifikacije za Euro 2022, a uskoro bi trebalo da dobiju selektora.

“Presretna sam što je nakon mnogo godina pokrenuta priča o osnivanju ženske reprezentacije BiH, što me jako obradovalo i ovom prilikom čestitam ljudima koji su pokrenuli ovu priču, jer stvarno zaslužuju velike pohvale. Nastupati za svoju državu i obući dres sa državnim grbom je nešto što igračice sanjaju od prvih rukometnih dana. Nadam se da ću svojim igrama steći povjerenje odgovornih ljudi koji će voditi reprezentaciju BiH, a što bi za mene bila velika čast”, ističe Bašanovićeva.

Sjajna Bišćanka u dresu Mire na startu drugog dijela sezone pokazala je zašto je već godinama u vrhu liste strijelaca elitnog bh. rukometa. Uzdanica Prijedorčanki je u porazu svog tima od Gruda (33:42) postigla čak 17 pogodaka. Očekuje da će njena ekipa ovog proljeća pružati mnogo bolje rezultate nego jesenas. Mira trenutno zauzima sedmo mjesto sa osam bodova.

“U utakmicu smo ušle pune entuzijazma i želje za bodovima, međutim i pored velike želje pokazalo se da su Grude u ovom trenutku kvalitetnija ekipa. Za ovu polusezonu sam se dobro pripremila, što je dalo rezultat u toku utakmice, posebno kada je u pitanju učinkovitost i borbenost. Sve vrijeme sam se trudila da budem dio tima i da pokušamo pružiti što bolji otpor Grudama”, kaže Azra i dodaje:

“Mira ima dobru ekipu, međutim u jesenjem dijelu sezone imali smo nepovoljan raspored, a i nedostatak sreće je bio uzrok tome što nismo ostvarili bolje rezultate. Mislim da će moja ekipa u nastavku sezone u svaku utakmicu ući maksimalno motivisano sa ciljem ostvarivanja što boljih rezultata, jer posjedujemo kvalitet.”

Mira je slobodna ovog vikenda, kada se igraju mečevi 13. kola Premijer lige BiH.

Rovčanin selektor bh. dama?
Radan Rovčanin najvjerovatnije će biti novi selektor ženske seniorske reprezentacije BiH. Radi se o srpskom stručnjaku koji je bio trener Crvene zvezde, a nekoliko godina unazad vodio je žensku juniorsku reprezentaciju Srbije (osvojili EP B kategorije u Bugarskoj) i beogradski superligaš Voždovac. Sjedio je i na klupi Rudara i Bisera, a jedan je i od osnivača Rukometne akademije “Star” u Beogradu. Njega je predložila Stručna komisija, a sada je na Upravnom odboru Rukometnog saveza BiH da pokuša da dogovori uslove sa Rovčaninom o preuzimanju bh. dama, koje će učestovati u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2022. godine. On je dobio prednost ispred Aleksandra Radosavljevića, Dragana Lukića i Marka Brezića.

nezavisne.com