Odbornici Skupštine grada Prijedora usvojili su danas jednoglasno nacrt budžeta za ovu godinu u iznosu od 40.678.002 KM ili za četiri miliona maraka manje od prošlogodišnjeg.

Vršilac dužnosti načelnika Odjeljenja za finansije Maja Kunić rekla je da je budžetski okvir za oko četiri miliona maraka manji od plana za prošlu godinu od 44 miliona maraka, ali je veći za oko dva miliona maraka od izvršenja budžeta za prošlu godinu koje je iznosilo oko 39 miliona maraka.

“Po tome se vidi da je umanjenje relativno i da se u stvari radi o povećanju budžeta”, rekla je Kunićeva novinarima u Prijedoru nakon usvajanja ove tačke dnevnog reda.

Gradonačelnik Prijedora Dalibor Pavlović najavio je da će o deficitu odbornike i medije informisati nakon što iznos bude utvrđen precizno odnosno nakon što profesorica Ekonomskog faulteta Univerziteta u Banjaluci izvrši stručnu analizu budžeta.

“Imamo ozbiljnih problema s budžetom. Zahtjevi budžetskih korisnika, da bi svi bili zadovoljni, su 48 miliona maraka. Nedostaje nam osam miliona maraka za to i vidjećemo do prijedloga budžeta da li se tu nešto može mijenjati”, rekao je Pavlović u obraćanju odbornicima.

On je naveo da je zaključno sa 31. januarom 2021. godine zaduženost grada 58.945.958 KM s različitim vremenskim rokovima i da je suma otplata veća od pet miliona maraka godišnje.

“Bruto plate su smanjene jer sam 31 radnika zatekao kojima ugovori ističu, a koji su bili angažovani zbog privremenog povećanja obima posla. Ugovore neću raskidati dok traju, a nakon toga nemam obaveze ni prema kome niti to budžet može izdržati. Zato su smanjene bruto plate”, pojasnio je Pavlović.

On je dodao da su sa tih 31 u Gradskoj upravi zaposlena 302 radnika, a da po zakonu koji kaže tri radnika na hiljadu stanovnika treba da bude 240 radnika ukupno.

“Višak je 60 radnika, u neku ruku, i tu će biti ozbiljnih problema. Ne želim nikog ostaviti bez hljeba, ali neki budžetski korisnici su i dalje nastavili zapošljvati radnike bez obzira na dopis kojim sam ih zamolio da to ne rade i time ćemo se morati pozabaviti”, istakao je Pavlović.

On je naglasio da je morao biti urađen rebalans budžeta za prošlu godinu u prošloj godini, kao što su to uradile mnoge lokalne zajednice.

“Mi ćemo u ovoj godini sigurno imati rebalans i do tada ćemo nastojati naći načina da budžetskim korisnicima nadoknadimo nedostajućih deset do 20 odsto. Mi danas na računu imamo oko 600.000 KM, a iduće sedmice idu plate radnicima i rate kredita za šta je potrebno oko 1,2 miliona maraka”, pojasnio je Pavlović.

Šef Kluba odbornika SNSD-a Goran Velaula izjavio je da su diskusije o nacrtu budžeta pokazale da su potrebe građana daleko veće od mogućnosti budžeta.

“Većina diskusija je bila korektna i nadam se da će do prijedloga budžeta najbitnije primjedbe biti uvrštene, bilo da su došle od skupštinske većine bilo od opozicije”, dodao je Velaula.

Šef Kluba odbornika DNS-a Goran Predojević rekao je da je ovaj klub dao podršku nacrtu budžeta i da su imali pitanja na koja žele odgovore kako bi se kvalitetno mogli pripremiti za prijedlog budžeta, budući da je nacrt u neku ruku radni materijal.

www.prijedorgrad.org