pozar robija stari grad (1)Branko Kovačević (65) iz Prijedora u nepuna dva sata ostao je bez svog ranča zvanog “Robija”. Riječ je o napuštenom objektu u Starom Gradu u centru Prijedora u koji se Kovačević, iako mu je kao izbjeglici ponuđen alternativni smještaj, bespravno i na svoju ruku uselio prije 12 godina.

Požar je buknuo jutros oko 8 i 25 sati, a za ekipu prijedorskih vatrogasaca koji su ubrzo došli na lice mjesta bilo je mnogo posla, jer se Brankovoj “kući” koju je ogradio s dvije drvene barake nije moglo uopšte prići.

– To su ogromne količine otpada koje je zahvatila vatra. Bilo je dušeka, plastičnih flaša, željeza, iverice, kartona … Sve je bilo u plamenu – kažu vatrogasci TVJ Prijedor koji su požar ugasili danas oko 11 sati. Požar je buknuo od improvizovanog dimnjaka koji se brzo proširio na ivericu kojom je Kovačević prekrio plafon barake. Kako je kazao Kovačević, nalažio je vatru, otišao da donese drva i po povratku vidio da se nešto dimi.

– Kad sam otvorio vrata prostorija se pretvorila u buktinju. Otišlo je sve što sam dovukao, sve moje sekundarne sirovine – kaže Kovačević.

Osim što skuplja sekundarne sirovine Kovačević živi od 140 maraka invalidnine koju je dobio 1968. godine kao civilna žrtva granate koja je zaostala iz Drugog svjetskog rata. On ne planira da napusti ranč “Robiju” jer se plaši da mu neko ne ukrade sekundarne sirovine, one koje vatra nije progutala.

Kovačević u požaru nije povrijeđen,a materijalnu štetu, jer je riječ mahom o otpadu je nemoguće procijeniti.

Tekst – Dnevni avaz
Foto – Aleksandar Drakulić – www.prijedordanas.com
pozar robija stari grad (5) pozar robija stari grad (4) pozar robija stari grad (2) pozar robija stari grad (3)