U Prijedoru je evidentiran porast broja pacijenata u infektološkoj ambulanti, gdje se sve češće javljaju mlađe osobe za pregled, izjavio je danas infektolog bolnice “Doktor Mladen Stojanović” Boris Ćurguz.

“Mlađa populacija se javlja intenzivnije nego što je to bilo u prethodnom periodu, tako da, iako je situacija stabilna, treba da ostanemo oprezni i pridržavamo se svih epidemioloških mjera”, rekao je Ćurguz novinarima u Prijedoru nakon sjednice Gradskog štaba za vanredne situacije.

On je naveo da su u kovid bolnici i na kovid odjeljenju trenutno hospitalizovana 32 pacijenta, od kojih je 25 iz Prijedora, tri iz Kozarske Dubice, dva iz Novog Grada i po jedan iz Kostajnice i Oštre Luke.

“Uglavnom su pacijenti sa srednje teškom i teškom kliničkom slikom”, dodao je Ćurguz.

Načelnik Higijensko-epidemiološke službe Milica Otković izjavila je da situacija jeste zadovoljavajuća, ali da je u ambulantama za akutne respiratorne infekcije /ARI/ u posljednjih sedam dana došlo do blagog porasta broja ljudi koji se javljaju na pregled, dok su zahtjevi za testiranje standardni.

“Kolege iz ARI ambulanti su me obavijestili da se veći broj djece završnih razreda osnovne škole i prvog i drugog razreda srednje javlja na preglede. Trenutno niko od djece još nije upućen na testiranje, niti sam dobila zahtjev, a ako dođe do nečega većeg ili obimnijeg, vi ćete biti upoznati”, rekla je Otkovićeva novinarima.

Ona je precizirala da je trenutno broj lica s pozitivnim pi-si-ar testom 28, da je 73 u kućnoj izolaciji, a 6.095 je izašlo iz zdravstvenog nadzora, ukupan broj oporavljenih je 1.125, a umrlih 74.

“Što se tiče medicinskog osoblja, nijedan zaposleni Doma zdravlja nije pozitivan na virus, dok bolnica ima pet zaraženih radnika”, rekla je ona

Otkovićeva je rekla da je sutra u Banjaluci edukacija za imunizaciju protiv virusa korone, nakon čega će dobiti detaljnija uputstva.

SRNA