Pojedini kandidati koji su se prijavili na konkurs za prijem nastavnika fizičkog vaspitanja u Osnovnoj školi „Branko Ćopić“ u Prijedoru smatraju da su poniženi izborom pitanja u testu i da ona nisu bila u skladu sa zakonom.

Za Srpskainfo pričaju da se bezuspješno mjesecima žale institucijama nadležnim za obrazovanje zbog konkursa iz avgusta na koji se za nastavnika fizičkog vaspitanja prijavilo osam kandidata. Na žalbe upućene Školskom odboru i Inspekciji prosvjete dobili su odgovor da je procedura konkursa u skladu sa zakonom.

– Inspekcija se ogradila od pitanja u testu i uputila nas na Republički pedagoški zavod (RPZ). Savjetnik za fizičko vaspitanje iz RPZ nam je odgovorio da ovakva pitanja nije preporučljivo davati za prijem nastavnika, te da su drugo i šesto pitanje nelogična pitanja – pričaju kandidati koji su tražili da ne otkrivamo njihova imena.

Poeni
Dodaje da je najveći broj poena kandidatu koji je primljen u radni odnos donio upravo test.

– Test nisu znali da urade kandidati koji godinama rade u školi. Razočarani smo procedurom izbora, niko nije zaslužio da bude ovako ponižen konkursom. Šansa treba da bude jednaka za sve, a ne da neko po osnovu testa omalovažava znanje kandidata postavljajući im pitanja koja nisu u skladu sa zakonom – tvrde oni.

Dodaju da nemaju kome više da se obrate jer svi nadležni prebacuju odgovornost.

Direktorka Osnovne škole „Branko Ćopić“ iz Prijedora, Sanja Munjiza, kaže da je procedura konkursa provedena u skladu s Pravilnikom o prijemu radnika.

– Oni koji su smatrali da su oštećeni imali su pravo da se žale Školskom odboru ili Inspektoratu. Po svakoj prijavi je reagovano i nisu ustanovljene nikakve greške. Pravilnikom je propisano da aktiv nastavnika bira pitanja za test – kratko je navela Munjiza.

Inspektorat RS
Portparol Inspektorata RS Dušanka Makivić navodi da prosvjetni inspektor kontroliše proceduru, ali ne i sadržaj pitanja u testu, jer inspektori mogu biti i pravnici po struci.

– Stručni nadzor vrši Republički pedagoški zavod, koji ima, kako ih oni zovu, inspektore savjetnike za predmete, koji obavljaju stručni nadzor. U konkretnom slučaju, savjetnik za fizičko vaspitanje je jedini stručan da iznese stav i mišljenje o pitanjima za test, jer je njegova oblast. U slučaju da nama neko pošalje zahtjev za kontrolu pitanja mi bi ih proslijedili njima – tvrdi ona.

Makivićeva dodaje da je RPZ morao preduzeti mjere u slučaju da se utvrdi da pitanja nisu adekvatno formirana.

– Imaju ovlaštenja da mogu nalagati otklanjanje nepravilnosti i samo bi se ponovilo testiranje. Ako je procedura raspisivanja konkursa obavljena po zakonu, nema potrebe poništavati sam čin objavljivanja konkursa; samo bi se ponovio test – kaže ona.

“Obratite se sudu”
Međutim, direktor RPZ Predrag Damjanović tvrdi da oni uopšte nisu adresa za sadržaj pitanja u testu. Kaže da se u Pravilniku o prijemu radnika o prosvjeti nigdje ne spominje RPZ.

– Da to piše, mi bi to radili, a ukoliko bi sada uzeli da tumačimo pitanja u testovima za prijem radnika tek onda bi kršili pravilnik, jer nigdje ne piše da mi to radimo. Sva odgovornost je na Školskom odboru i direktoru škole koji formira komisiju za prijem radnika – priča on.

Kaže da je u vezi pritužbi kandidata iz Prijedora ovako odgovorio i Inspektoratu, a i kandidatima. Priznaje da, osim ovog slučaja, ima još pritužbi na pitanja u testovima, ali da im svima poručuju da nisu nadležni.

Zaključuje da, nakon što Školski odbor i Inspekcija prosvjete odrade svoj dio posla, nezadovoljni kandidati treba da preskoče RPZ i obrate se sudu.

TEST
U Pravilniku o načinu prijem radnika u osnovnoj školi piše da se pitanja iz testa za radno mjesto nastavnika odnose na poznavanje nastavničke struke i važećeg plana i programa. Nezadovoljni kandidati smatraju da su zato suvišna pitanja o stručnim saradnicima i definiciji vaspitanja po Zakonu o osnovnom vaspitanju i obrazovanju.

Za pitanje o okvirnom broju časova za košarku u šestom razredu, kažu da to sa sigurnošću mogu znati samo nastavnici šestog razreda. Otkrivanje “uljeza” među riječima atletika, košarka i vježbe na spravama i tlu ocjenjuju nelogičnim, jer su to sve nastavne teme.

– Na takva pitanja nisu mogli tačno da odgovore ni kandidati s velikim iskustvom i odličnim rezultatima u radu – kažu nezadovoljni kandidati.

srpskainfo.com