U organizaciji Udruženja estradnih radnika i estradnih umjetnika Republike Srpske, u Prijedoru su večeras dodijeljena zvanja vrhunskim estradnim radnicima i estradnim umjetnicima A kategorije.

Svečanosti u Pozorištu Prijedor prisustvovao je i gradonačelnik, Dalibor Pavlović.

“Došao sam da dam podršku našim estradnim umjetnicima i da čestitam nagrađenima,za njih je ovo posebno veče. Naravno, želim da ova pandemija prođe što prije, kako bi oni mogli nastaviti sa svojim radom u normalnim uslovima jer muzika ne poznaje granice , muzika spaja ljude”, rekao je Pavlović.

Zvanje vrhunskog estradnog umjetnika dodjeljeno je muzičarima Igoru Paspalju i Nedimu Kaziću, a šest estradnih radnika dobilo je zvanje estradnog umjetnika A kategorije.

“Zahvaljujem se Estradi Republike Srpske nam ovom priznanju. Jedino što mogu da poželim svima je to da se što prije vratimo “na posao”. Jer, muzičari itekako trpe posljedice pandemije, jer su zabranjane svirke uživo”, rekao je Paspalj.

On je krajem prošle godine proglašen za najboljeg gitaristu na električnoj gitari u svijetu, u izboru američkog časopisa Svijet gitare.

Nagrađeni Nedim Kazić je preko 40 godina u muzičkim vodama.

“Počeo sam kao amater u kulturno-umjetničkim društvima u Prijedoru, a nakon toga i profesionalno. U posljednje vrijeme sviram harmoniku, a uz to klavir i kvalijature. Za ovaj posao potrebno je puno rada i truda”, dodao je Kazić.

Ovo su najveća priznanja koja se dodijeljuju u estradnoj umjetnosti, a za to su, kako kažu u Estradi Republike Srpske, potrebne godine rada i truda. Muzičari kojima su dodijeljene, s pravom, predstavljaju, pečat jednog vremena, a to su Mirjana Boltić, Branislav Jakšić Jakša, Predrag Miljatović, Goran Kesar, Marko Banjac i Slavko Radusin Caki.

Sekretar Estrade Republike Srpske Rajko Lekanić je novinarima pojasnio da je ova procedura sprovedena na način kako je to Zakonom o estradnoj djelatnosti predviđeno.

“Estrada Republike Srpske je nosilac javnog ovlaštenja i ima visoko stručnu komisiju od 25 članova koji vrše nominacije, a organi na kraju donose odluku o pomenutim svojstvima”, pojasnio je Lekanić kojem je tokom večeri uručena plaketa za izuzetne zasluge i unapređenje rada ovog udruženja estradnih umjetnika.

Predsjednik Estrade Republike Srpske Miroslav Janjaninin je istakao da je smisao dodjele ovih priznanja da veličamo naše umjetnike.

“Ja odgovorno tvrdim ima sjajnih estradnih radnika, umjetnika i izvođača. Ovo je prvi put da to činimo na jedan svečan način. Iduće godine uručenje ovih priznanja biće organizovano u nekom drugom gradu Srpske, a plan nam je da dodijeljemo nagrade i za najbolji album, najbolju pjesmu i slično”, rekao je Janjanin.

Udruženje Estrada Republike Srpske postoji već 16 godina i broji oko 1.000 članova, od kojih je 620 licenciranih, a do sada je dodjeljeno 17 priznanja za vrhunske estradne umjetnike.

www.prijedorgrad.org