Mještani Kozarca, Kozaruše, Kevljana, Trnopolja, Lamovite, Bistrice i Ivanjske, danas su se okupili na mirnim protestima u Kozarcu, kako bi izrazili nezadovoljstvo predloženom trasom auto-puta Banjaluka-Prijedor-Novi Grad. Još jednom su ponovili da nemaju ništa protiv izgradnje puta, ali kako kažu, neće dozvoliti da on ide preko njihovih kuća i imanja.

Ugrožena je i kuća Olivera Rubina iz Gornje Lamovite. Strahuje da bi se on i njegova porodica mogli naći na ulici.

– Moja porodica i ja lično smo ugroženi. Prema sadašnjoj trasi, auto-put išao bi preko moje i kuća mog oca i brata. Mi jesmo za auto-put, ali nismo za to da nam se ruše kuće, jer nećemo imati gdje da živimo – poručio je Rubin.

Nezadovoljni su i drugi mještani Kozarca i okolnih sela. Na ovaj problem su, kažu, ukazivali i ranije. Nakon njihovih protesta, održanih prošle godine, došlo je do određenih izmjena trase auto-puta, ali one su, kako tvrde, beznačajne, jer i prema sadašnjem prijedlogu, rušenja kuća i pomoćnih objekata su neizbježna.

To, ističu, ne mogu dozvoliti i poručuju da će istrajati u svojoj borbi.

– Ova trasa neće ostati tu. Može jedino preko mene mrtvoga. Ona ide iznad moje kuće, odnosno preko mog imanja – istakao je Vinko Radman iz Ivanjske.

– Ja sam predložio da ide preko obronaka Kozare, ali oni kažu da je to skupo. Ovdje moraju biti svi zadovoljni. Mi ne damo da se sjeku polja, to jedino mogu silom, a sila ne vodi ničemu – rekao je Refik Trnjanin iz Kozaruše.

Ukoliko bi auto-put bio izgrađen prema sadašnjem prijedlogu, to bi značilo rušenje oko 100 objekata. Osim toga, ugroženo je i blizu 400 hektara obradivog poljoprivrednog zemljišta. Sve to su razlozi zbog kojih se mora pronaći drugo rješenje, poručeno je iz Kozarca.

– Auto-put bi trebao da prođe pored ukrajinske crkve, pored farme “Arifagić”, preko imanja jednog poljoprivrednika koji ovdje namjerava da gradi halu. Imamo prostor između pruge i Ribnjaka “Saničani”, koji svakako nije u funkciji. Ljudi ne mogu razumjeti ovakvu odluku projektanta. Tehničko rješenje sigurno postoji – tvrdi Senad Bratić, poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

– Pozivamo sve relevantne institucije da dobro razmisle prije nego što usvoje ovaj prijedlog. Mi smo spremni da, zajedno sa institucijama, dogovorimo trasu auto-puta, koja neće ići na štetu nikome. Ukoliko to ne bude, smatramo da je ovo atak na proces povratka – rekao je Mesud Trnjanin, odbornik SDA u Skupštini grada Prijedora.

Prijedlog odluke o usvajanju Plana parcelacije auto-puta Banjaluka-Prijedor-Novi Grad trebao se naći na jednoj od narednih sjednica Narodne skupštine Srpske, potvrdili su iz preduzeća “Autoputevi Republike Srpske”.

Ostali smo uskraćeni za informaciju o preciznoj trasi auto-puta, jer su nas iz Ministarstva saobraćaja i veza uputili na “Autoputeve Srpske”, a iz pomenutog preduzeća na Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju, gdje smo dobili odgovor da to nije u njihovoj, već u nadležnosti “Autoputeva”.

RTV Prijedor-Kozarski vjesnik