Od 2009. do 2014 Rudar iz Prijedora bio je stabilan premijerligaš. No, 2014. napustili su društvo najbolji bosanskohercegovačkih klubova, a godinu kasnije ponovo su se vratili u elitu, ali ovaj put njihova premijerligaška avantura trajala je samo jednu sezonu.

Od tada klub iz Prijedora je “životario” u Prvoj ligi Republike Srpske, dugovi su ga pritiskali sa svih strana, ali od sredine 2019. godine na sreću prijedorskih ljubitelja fudbala, na čelo kluba došli su neki “novi momci” predvođeni Darkom Milunovićem.

Prije dolaska na čelo Upravnog odbora FK Rudar Prijedor ovaj vrijedni fudbalski radnik bio je član UO FK Borac, a iako je pritisnut poslovnim obaveza ne razmišlja o povlačenju.

Gospodine Milunović, čini nam se da Rudar ide putem povratka u društvo najboljih bosanskohercegovačkih klubova. Oni koji prate dešavanja u Rudaru kažu da ste za to vi glavni “krivac”.

“Ne bih baš tako rekao, istina je da sam na čelu Upravnog odbora, ali bitno je istaći da u klubu danas radi prava ekipa, koja se ponaša ‘domaćinski’ i koja ima svoj plan i program. Iskreno, često se pitam što mi ovo sve treba, ali valjda mora biti tako. Jednom kada uđete u fudbal, teško iz njega izlazite”.

Stanje u klubu prilikom vašeg dolaska nije bilo sjajno. Naprotiv, dugovi su pritiskali Rudar, igrački kadar siromašan. No, ipak uspjeli ste za kratko vrijeme posložiti stvari na najbolji mogući način.

“Iskreno, stanje je da kažem bilo alarmantno. Dugovi, u koje ne računam ove poreske koje smo reprogramirali, su bili ogromni. Mislim tu na dugove prema bivšim igračima i dobavljačima. Međutim, i pored toga smo po dolasku postavili najviše ciljeve. Možda u tom trenutku to nije bilo realno, no znali smo da će visoke ambicije privući i dobre igrače”.

U prošloj sezoni, koja je prekinuta zbog pandemije, Rudar je završio na drugom mjestu, dok je sada lider na tabeli nakon prvog dijela sezone sa četiri boda više od drugoplasirane Zvijezde.

“Rekao sam vam, naše ambicije su bile visoke od samog dolaska u klub. Na prvoj prozivci smo imali par igrača koji su ugovorom vezani za klub, no uspjeli smo se konsolidovati. Igračima smo dali dobre uslove, odlučili smo da svake pripreme odradimo što bolje i da na tom segemntu ne štedimo. Evo, recimo i sada su momci na pripremama u Medulinu. Bili smo drugi u prošloj sezoni, ali znali smo da nam trebaju četiri prelazna roka kako bismo napravili ekipu kakvu želimo. Sada je četvrti prelazni rok od našeg dolaska i mislim da smo na dobrom putu. Prvi smo na tabeli, imamo dobar raspored, računi više nisu blokirani, nema sudskih sporova, isplatili smo decembarsku platu, što znači da smo stvorili sve preduslove za napredak.”

Spomenuli ste prelazni rok, da li je ovaj završen za Rudar?

Ne, igrački kadar do pretrpio neke promjene, no prelazni rok još uvijek nije završen. Otišlo je par igrača, no i osvježili smo se, mislim sa dosta dobrim igračima. Ali, pokušat ćemo dovesti još jednog kvalitetnog špic igrača. Nećemo žuriti jer smo dobro pokriveni na toj poziciji, ali naša je želja da pojačamo konkurenciju.

Dakle, cilj je Premijer liga, ali nekako mogu zaključiti da nećete u elitu ući samo da bi tamo “plesali” jedno ljeto.

“Upravo tako. Moramo znati red veličina i biti realni. Rudar je igrao u Premijer ligi, ali tada je ona brojala 18, pa 16 klubova, dok je danas situacija drugačija. Imamo ligu od 12 klubova, odnosno premijerligaški fudbal se igra u samo par gradova. Naša želje je da među tim gradovima bude i Prijedor i vjerujem da ćemo uspjeti da ostvarimo naše ciljeve. Objektivno, ne možemo se mi sutra boriti za sami vrh Premijer lige, ali možemo biti tu negdje oko sredine tabele”.

Osim što je cilj ulazak u društvo najboljih, čini mi se da je i promocija mladih igrača na vrhu liste prioriteta.

“Dobro ste to uočili. Danas imamo nekoliko mladih igrača koji su svojim dobrim igrama skrenuli pažnju na sebe. Mislim prije svega na Marmata, Bilbiju i Kulenovića. Vjerujte, imali smo ponude za ova tri igrača koje su u visini našeg godišnjeg proračuna, ali odlučili smo da ih zadržimo. Mislim da nismo pogriješili. Na pripremama u Medulinu je 25 igrača, a od toga je deset 2000. godište i mlađi. Mislim da i to dovoljno govori o poklanjanju pažnje mladim igračima.”

Kakava je situacija sa infrastrukturom?

” Radimo i po tom pitanju. Naravno, sve u skladu sa finansijski mogućnostima. Cilj je napraviti kvalitetan pomoćni teren, kao i reflektore zbog licence za Premijer ligu. Na dobrom smo putu, vjerujem da ćemo u saradnji sa lokalnom zajednicom i Fudbalskim savezom BiH uskoro započeti projekat postavljanja reflektora. Ima još nekih sitnijih nedostataka vezanih za licencu, no sve ćemo to doraditi i nećemo imati problema prilikom licenciranja”.

Ako nije tajna, koliko je danas proračun Rudara?

“Naravno da nije tajna. Proračun je oko 800.000 KM s tim da mjesečno trošimo oko 50.000 KM. Dakle, 12 mjeseci po 50.000 dobijemo 600.000. Preostalih 200.000 potrošimo na pripreme, prelazni rok i rješevanje dugova. Oko 20.000 imamo od kirija za poslovne prostore, 40.000 od članarina u omladinskom pogonu, nekih 200.000 od donatorske večeri, tri glavna sponzora oko 300.000 i mi iz Uprave generišemo oko 250.000 KM.”

Malo je to za Premijer ligu?

“Svjesni smo mi toga, ako se plasiramo u društvo najboljih, a vjerujem da hoćemo, plan je proračun povećati za 50 posto. Novi gradonačelnik ima sluha, nastojimo da lokalna zajednica umjesto dosadašnjih 100.000 u klub plasira 300.000. Naravno, biće lakše i sponzore pronaći, tako da vjerujem da ćemo moći imati proračun od oko 1.200.000 što uz dobro poslovanje po mom mišljenju može biti dovoljno i za elitni rang”.

Kakva je saradnja sa Fudbalskim savezom Republike Srpske i Fudbalskim savezom BiH?

“Mogu reći odlična, pogotovo sa Fudbalskim savezom Republike Srpske. Sa predsjednikom, gospodinom Zeljkovićem, sam sarađivao u Borcu i mogu reći da ima ‘sluha” za fudbal. Pomaže nam, ali ne samo Rudaru, koliko je god to u mogućnosti. Uskoro dolazi i na čelo Fudbalskog saveza BiH i vjerujem da će naša saradnja biti još bolja.”

Na kraju, bh. javnost nije upoznata s tim da ste član Skupštine FK Crvena zvezda i član Upravnog odbora Sportskog društva Crvena zveda. Da li će Rudar možda uskoro uspostaviti neku bližu saradnju sa aktuelnim prvakom Srbije.

“Radit ću na tome, odnosno već je i pokrenuta neka priča. Opet kažem, sve zavisi od toga da li ćemo uspjeti izboriti ulazak u Premijer ligu. Ukoliko uspijemo, onda vjerujem da ćemo na posudbu iz Zvezde dovesti dva-tri igrača koja bi oni finansirali, a nama bi bili od velike važnosti. Vjerujem da bi i tim igračima dolazak u Rudar, odnosno u Premijer ligu bio od velike koristi jer naša liga je, izuzmemo li Zvezdu i Partizan, kvalitetnija i zanimljivija od Super lige”.

sportsport.ba