U Muzeju Kozare otvorena je izložba “Crteži” Nikoline Peslać.

Ova autorka do sada je imala osam samostalnih izložbi.

U prijedorskom muzeju izloženo je 18 jednobojnih crteža sa kolorističkim akcentima. Svi radovi, nakon izložbe, biće poklonjeni Muzeju .

– Uglavnom monohromni crteži koji podsjećaju na anatomske studije ali nekakvom detaljnijom analizom tih crteža ne svodi se to samo na to. To su ustvari prikazi čovjeka, ogoljenog, krhkog, slabog. Čovjeka čiji identitet u današnjem vremenu u pitanju kada je izložen različitim pritiscima i da se prilagođava, da postaje nešto što možda nije i to ga čini krhkim – ističe Nikolina Peslać autorka izložbe.

Nikolina je, u studentskim danima, bila dobitnica dvije nagrade za grafiku prijedorskog muzeja. Direktor ove kulturne ustanove kaže da je ovo prva ovogodišnja izložba likovne izlagačke sezone.

Zoran Radonjić direktor Muzeja Kozare Prijedor kaže da je Nikolina jedan od autora koja je zahvaljujući odluci umjetničkog savjeta izabrana za izlagačku sezonu 2020. godine međutim, zbog cijele ove situacije u vezi sa virusom korona mi smo ovo pomjerili za ovu godinu i nastavićemo sa izložbama prvenstveno domaćih autora jer je praktičnije u ovoj situaciji da tako organizujemo.

Prijedorčani u Muzeju Kozare imaju priliku da posjete izložbu koja će biti postavljena u naredna dva mjeseca.

RTRS