Bolnica “Doktor Mladen Stojanović” u Prijedoru biće spremna i odgovoriće potrebama vakcinacije ako bude donesena odluka da se ovaj proces obavlja i u zdravstvenim ustanovama sekundarnog nivoa, izjavio je vršilac dužnosti direktora prijedorske bolnice Andrija Vukotić.

– Mi to do sada nismo radili jer se vakcine rade na primarnom nivou, ali ako bude trebalo, nabavićemo sve što je potrebno za hladni režim i u tom slučaju bismo mogli da vakcinišemo naše zdravstvene radnike koji su prvi u redu prioriteta – rekao je Vukotić Srni.

On je najavio da će načelnik internog odjeljenja Goran Predojević i infektolog Boris Ćurguz sa glavnim sestrama bolnice i kovid bolnice ići u Banjaluku na edukaciju za vakcinaciju protiv virusa korona, koja se očekuje da počne u Republici Srpskoj.

– Nažalost, imamo i zdravstvene radnike koji su uključeni u antivakcinalni program. Dobro je što su stariji ljudi manje izloženi takvoj propagandi, te se očekuje da se vakcinišu u većem procentu – naglasio je Vukotić.

On je naveo da je prebolovao kovid 19, kao i njegova supruga i jedno od dvoje djece, da trenutno imaju dovoljno antitijela i da se zbog toga možda neće vakcinisati odmah u prvom krugu, ali da u drugom sigurno hoće.

– Vakcinisanje je dobrovoljno i ja pozivam ljude da ne nasjedaju na antivakcinalnu propagandu – poručio je Vukotić.

On je podsjetio da se u centralnom objektu na petom spratu nalazi kovid odjeljenje, a da je susjedna zgrada psihijatrije pretvorena u kovid bolnicu, te da se za mart ili april – ako se nastavi trend smanjenja broja hospitalizovanih pacijenata oboljelih od kovida – planira da kovid pacijenti budu samo u zgradi psihijatrije kako bi svi bili na jednom mjestu, a da se peti sprat renovira.

– Trenutno stanje je dobro u odnosu na novembar i decembar, kada smo imali i veći broj pacijenata i više njih sa težim kliničkim slikama. Kada počne vakcinacija, očekuje se i dalje poboljšanje situacije – istakao je Vukotić.

Govoreći o opremljenosti ove bolnice uopšte, Vukotić je rekao da je svakom odjeljenju bez izuzetka neophodna oprema.

– Optimista sam. Dobio sam obećanje iz Banjaluke u vezi sa rekonstrukcijom i nabavkom medicinske opreme i ja očekujem da to u dogledno vrijeme počne da se ostvaruje. Centralnom objektu, koji je star 35 godina, potrebna je kompletna rekonstrukcija krova, liftova, agregata, vanjske hidrantne mreže, sanitarnih čvorova, te elektro i vodovodnih instalacija – naveo je Vukotić.

On je najavio da Bolnica “Doktor Mladen Stojanović” namjerava da raspiše konkurse za specijalizacije po dva radiologa, anesteziologa i ginekologa, kao i za po jednog mikrobiologa, infektologa, pedijatra i internistu.

Vukotić je dužnost direktora regionalne bolnice preuzeo 30. decembra prošle godine, a nastavio je da radi i posao pedijatra u toj ustanovi, s obzirom na to da je jedini supspecijalista neonatologije.

– Svako jutro u pola osam pregledam bebe u bebi-boksu, svaki dan oko 13.00 časova pregledam bebe u neonatološkoj ambulanti, radim ultrazvuk mozga i kukova, dežuram samo petkom i subotom, smanjio sam broj dežurstava na dva do tri i vidjeću koliko ću izdržati – kaže on.

SRNA