Grupa volontera iz Prijedora, nakon vrlo uspješnih humanitarnih akcija na ulicama za prikupljanje pomoći za liječenje djece, preselila je aktivizam u onlajn sferu i nastavila da radi jednako uspješno, prikupivši za tri mjeseca gotovo 30.000 KM, rekla je Srni jedna od aktivistkinja Jovana Đaković.

Na bazaru u novembru prikupili su 19.500 KM za Minju Matić iz Kragujevca, a na tomboli krajem decembra 3.000 evra za Olivera Pal Gajodija iz Subotice.

Kada je Oliverova porodica objavila da je skupljeno dovoljno novca, prijedorski humanitarci odlučili su da preostali iznos preusmjere drugom djetetu kojem je potrebno liječenje.

“I ne samo novac, nego nam je ostalo mnogo neiskorištenih poklon-bonova od ukupno 940 koliko smo bili prikupili za Oliverovu tombolu. Istog dana napravili smo grupu `Licitacije Prijedor` na `Fejsbuku` koja već ima više od 1.000 članova i puna je pozitivne energije”, rekla je Đakovićeva.

Ona je sa mnogim drugim aktivistima iz Prijedora bila član grupe “Budi human – humanitarne licitacije BiH” koja trenutno ima 17.500 članova, a onda je nekoliko njih odlučilo da djeluje lokalno iz razloga što je jednostavnije i efikasnije, iako ne masovnije.

“Već 11. januara uplatili smo po 400 evra za Miju Mujadžić iz Cazina i Anđelinu Veselinović iz Beograda. Nažalost, lako je naći djecu kojoj je pomoć za liječenje potrebna. A, kada smo jednima uplatili te iznose, nekako smo odlučili da ne možemo drugima ne uplatiti barem toliko. Tako je deset dana kasnije 400 evra uplaćeno za Đorđa Todorovića iz Kuršumlije, a od danas skupljamo novac za dječaka Milana Šarića iz Banjaluke”, navela je Jovana.

Svaki put kada se dođe do ovog iznosa, Đakovićeva se članovima obrati sa: “Grupo plemenita…idemo dalje!”, a osim nje, tu su i Dragana Balaban Vrabičić, Nemanja Mandić, Branka Stjepanović, Jelena Kondić i Dragana Đuričić.

Oni se obraćaju sugrađanima – od velikih korporacija, preko malih i srednjih preduzeća, do samostalnih preduzetnika i fizičkih lica – nudeći im da učestvuju u humanitarnoj akciji na način da doniraju svoju robu, proizvode i usluge koji se potom prodaju putem onlajn licitacije, za koju administratori grupe formiraju najnižu cijenu, a onda članovi grupe nude taj ili veći iznos i takmiče se.

“Nije poenta jeftino otkupiti neki poklon-bon. Poenta je da novac koji biste svakako izdvojili za frizera, putovanje ili kafić, izdvojite ovdje, samo što taj novac ne ide tom frizeru ili ugostitelju ili turističkoj agenciji koji su se tog novca odrekli u humanitarne svrhe, već ide djetetu za koje se u tom trenutku skuplja novac”, pojasnila je Jovana.

Ona je rekla da se sada donatori i sami javljaju, da svi članovi grupe kroz svakodnevne objave vide ko su oni, da je riječ o najraznovrsnijim djelatnostima – od stomatologa do salona video-igara, od suđa do tetovaža, od hrane i pića do psihološkog savjetovališta i medicinskih usluga, te da se na prste jedne ruke mogu nabrojati ljudi koji su odbili da učestvuju u akciji.

“Najveća pojedinačna donacija bio je ormar jednog drvoprerađivača iz susjedne Oštre Luke za koji smo dobili 200 KM, ali većina licitacija kreću od tri, pet ili deset KM”, rekla je Đakovićeva.

Dragana Balaban Vrabičić rekla je da je u početku primopredaja bila organizovana svaki dan, ali da se nije nazirao kraj i da se zbog toga sada organizuju dva termina sedmično – jedan vikendom, a jedan u radne dane, o čemu se objave nalaze u grupi.

“Istina je da žene dominiraju u ovoj našoj grupi, ali mi bismo pozvali i jači pol zato što se sada bliže i 14. februar i 8. mart i što vjerujem da će kod nas moći da nađu poklone koje svakako namjeravaju da kupe. Ako to učine kod nas, znači da će to biti poklon sa misijom”, poručila je Vrabičićeva.

SRNA