Svetosavska akademija, manifestacija, koja se tradicionalno organizuje i u Prijedoru u čast prvog srpskog prosvjetitelja i arhiepiskopa Svetog Save, ove godine realizovana je u formi tv emisije istorijskog – dokumentarnog karaktera koja je večeras prikazana na lokalnoj televiziji.

Scenario za akademiju pod nazivom “Svetosavska zvona u Bosni i Humu” izradio je Mladenko Sadžak, profesor sa Filološkog fakulteta u Banjoj Luci, a svetosavsku besjedu govorio je Darko Tanasković, filolog, univerzitetski profesor, bivši ambasador i diplomata Savezne Republike Jugoslavije u Republici Turskoj, Azerbejdžanu, Turskoj i nekadašnji ambasador Srbije pri Unesku.

“Čvrsta lična vera, ljubav prema Bogu i prema svome rodu i prema svakom čoveku kao prema bratu po stvorenju i, Srbima to valja vazda ponavljati, sabornost nalozi su svetosavlja koji pripadaju svim vremenima i važe u svim vremenima. Jedino kao svetski ljudi, Srbi kao stvaraoci svoje sudbine uz božju pomoć i saradnju sa ljudima i narodima dobre volje , izgleda možemo imati. Sveti Sava nas, svojim amanetom, na takvo ponašanje obavezuje, daje nam primer i ukazuje na pravi put i mnogi bi bili srećni da imaju takvog putokasca”, rekao je u svojoj besjedi Tanasković.

Gradonačelnik Prijedor Dalibor Pavlović je u svom obraćanju na akademiji istakao da su mudrost, darovitost, produhovljenost i maštovitost su bile samo neke od osobina koje su krasile Rastka Nemanjića, najmlađeg sina velikog župana Stefana Nemanje, Svetog Savu.

“Jer kako drugačije objasniti da je još u to vrijeme, krajem 12. i početkom 13. vijeka ovaj veliki srpski um shvatio da su pismenost i kultura njegovog naroda biseri koje treba njegovati. Da je u duhovnosti, jedinstvu i zajedništvu snaga jednog naroda, te da je čitav svoj život posvetio radu ka izgradnji tog zajedništva, gradnji škola, manastira i crkava, a u tišini svetogorske ćelije molitvama za slogu srpskog naroda.Neka sve večeras izrečeno bude samo potvrda da čitav uloženi životni trud nije bio uzaludan”, poručio je Pavlović.

On je čestitajući školsku slavu svim prosvjetnim radnicima Prijedora istakao da su oni u uslovima pandemije tokom prošle školske godine i otežanog izvođenja vaspitno – obrazovnog procesa bili stavljeni na veliki ispit i podnijeli teret.

“Stoga smo odlučili je da svim školama na području grada dodijeljene Svetosavske povelje kao znak zahvalnost za iskazanu požrtvovanost i zalaganje da se nastava veoma brzo uspostavi u onlajn formi i sa skraćenim časovima u učionicama”, rekao je Pavlović.

U programu Akademije učestvovali su glumci Pozorišta “Prijedor” Dean Batoz, Srđan Knjeginjić, Helena Milojica i Vasilije Pačariz, narator Dejan Rauš, Gradski hor “Prijedor” na čelu sa dirigentom Aljošom Novakovićem i Ženski kamerni hor “A Vista” SKUD – a “Dr Mladen Stojanović” Prijedor, kojim je dirigovala Branka Nastić Marčetić.

Akademija će biti reprizno emitovana sutra, na Savindan sa početkom u 18,05 časova. Snimak će biti dostupan i na jutjub kanalu Gradske uprava Prijedor.

Svetosavske povelje će svim prijedorskim školama, osnovnim i srednjim, muzičkoj školi, dječijem vrtiću i Centru “Sunce” biti uručene sutra u 9,00 časova na svečanom prijemu koji za prosvjetare organizuje gradonačelnik Dalibor Pavlović.

prijedorgrad.org