Svetosavska akademija, koja se tradicionalno organizuje u čast prvog srpskog prosvjetitelja i arhiepiskopa Svetog Save, ove godine biće realizovana u formi TV emisije istorijsko-dokumentarnog karaktera koja će sutra biti emitovana na Radio-televiziji Prijedor, a reprizirana dan kasnije, najavljeno je danas iz Gradske uprave.

Svetosavska akademija ove godine nosi naziv “Svetosavska zvona u Bosni i Humu”, a izrada scenarija bila je povjerena profesoru doktoru Mladenku Sadžaku sa Filološkog fakulteta u Banjaluci.

Svetosavsku besjedu govori profesor doktor Darko Tanasković, filolog, univerzitetski profesor, bivši ambasador i diplomata Savezne Republike Jugoslavije u Turskoj, Azerbejdžanu i nekadašnji ambasador Srbije u Unesku.

U programu učestvuju glumci Pozorišta Prijedor Dean Batoz, Srđan Knjeginjić, Helena Milojica i Vasilije Pačariz, narator Dejan Rauš, Gradski hor Prijedor sa dirigentom Aljošom Novakovićem i Ženski kamerni hor “A Vista” Srpskog kulturno-umjetničkog društva “Mladen Stojanović”, sa dirigentkm Brankom Nastić Marčetić.

U uslovima pandemije i otežanog izvođenja vaspitno-obrazovnog procesa, u kojem su svi prosvjetni radnici podjednako bili stavljeni na veliki ispit i podnijeli teret, u Gradskoj upravi Prijedor odlučeno je da će svim školama na području Prijedora biti dodijeljene Svetosavske povelje kao znak zahvalnost za iskazanu požrtvovanost i zalaganje da se nastava veoma brzo uspostavi u onlajn formi i sa skraćenim časovima u učionicama.

Svečana akademija biće prikazana sutra u 20.30 časova i reprizno na Savindan 27. januara u 18.05 časova na Radio-televiziji Prijedor, a snimak će biti dostupan i na “Jutjub” kanalu Gradske uprave.

SRNA
Foto – ilustracija