Predstavnici Odjeljenja za boračko-invalidsku zaštitu grada Prijedora, te gradske Boračke organizacije i Crvenog krsta posjetili su danas borca prve kategorije Milorada Novakovića u Gornjim Garevcima i uručili mu pomoć u hrani, higijeni, odjeći i obući.

Zbog duga od 1.500 KM Novaković već tri godine nema struju, a to je samo jedan od problema u neuslovnoj kući u kojoj boravi. Ovog šezdesetdvogodišnjaka muče i zdravstveni problemi, a mjesečna primanja su mu 70 KM.

“Živim sam, nemam nikoga. Trebao bih na operaciju. Dosad što sam mogao, to sam i uradio, ali sad, kad ne smijem ni kile dignuti, sad je gotovo. Želio bih zahvaliti ljudima koji su me danas obišli. Pomoći će mi koliko-toliko”, rekao je Novaković novinarima u Prijedoru.

Sekretar Gradske organizacije Crvenog krsta Prijedor Zoran Veselinović rekao je da će Novaković mjesečno dobijati pomoć kakva mu je uručena danas.

Dug za struju uskoro će biti riješen zahvaljujući Novakovićevom komšiji Miji Radoševiću koji je obezbijedio 1.500 KM.

Neophodna je sanacija kuće na kojoj je krov u veoma lošem stanju, kao i rješavanje imovinsko-pravnih odnosa zemljišta na kojem je sagrađena kuća ovog borca.

Potpredsjednik gradske Boračke organizacije Dušan Đenadija rekao je da je slučajeva poput Novakovićevog, nažalost, mnogo u svim regijama i gradovima, a ova organizacija se od osnivanja bavila i stambenom problematikom, te je u saradnji sa lokalnom upravom i Vladom Srpske dosad urađeno oko 1.340 stambenih rješenja.

“Prioritet su imale porodice poginulih i RVI. Mi trenutno imamo 400 zahtjeva za rješavanje stambenog pitanja. To je opsežan posao”, naveo je Đenadija.

Vršilac dužnosti načelnika Odjeljenja za boračko-invalidsku zaštitu Ranko Kolar rekao je da borci poput Milorada Novakovića neće biti zaboravljeni i da je za njih potrebno naći sistemsko rješenje, kao i da je za očekivati da se položaj boraca poboljša izmjenama i dopunama Zakona o pravima boraca.

On je pozvao Boračku organizaciju da objavi javni spisak svih boraca od prve do sedme kategorije da bi imali javni uvid “ko su bili pravi borci, a koji nisu”.

“Tu ima dosta problema. Reviziju može da uradi samo Boračka organizacija pa da se borci kao Novaković i njemu slični stave u prioritet rješavanja i stambenog pitanja i pružanja zdravstvene zaštite”, istakao je Kolar.

SRNA