U većini osnovnih i srednjih škola u Republici Srpskoj đaci će od sutra u školske klupe, u drugo polugodište.

Izuzeci su škole u Kostajnici, Osnovnoj školi “Nikola Tesla” u Derventi i dvije područne škole u Oštroj Luci.

U resornom ministarstvu ističu da su obezbijeđeni svi higijensko-epidemološki uslovi i da je cjelokupan nastavni proces organizovan prema planu rada za vrijeme pandemije virusa korona.

Iz minusa u plus – sa sanki u školske klupe, već od sutra i osnovci i srednjoškolci. Oni nešto mlađi raduju se početku škole. Kažu, pročitali su lektiru i uradili zadaću tokom zimskog raspusta.

Sve škole sa području banjalučke regije, sarajevsko-romanijske, starohercegovačke i donjopodrinjske, Semberije i Hercegovine, nastavu u drugom polugodištu počinju u redovnom terminu, iako je zbog epidemiološke situacije bilo nedoumica da li će raspust biti produžen do 1. februara.

Časovi će i dalje trajati 20, odnosno 30 minuta, a učenici će biti raspoređeni po grupama, kao što je to bilo i do sada.

– Nastava će se odvijati isto kao i u prvom polugodištu, s obzirom da imamo 800 učenika radićemo u šest smjena – preizirao je Aleksandar Vukanović, direktor OŠ “Vuk Karadžić”, Trebinje.

– Možemo reći da ćemo u drugo polugodište ući sa značajno boljom epidemiološkom slikom, s tim da se upravo po preporukama Ministarstva nastavljamo pridržavati mjera, a sve u cilju zaštite zdravlja naših učenika i zaposlenih u obrazovanju – istakla je Danijela Mrda, predsjednica Aktiva direktora Sarajevsko-romanijske, Starohercegovačke i Gornjopodrinjske regije.

– Imaćemo dvije polusmjene uz poštovanje svih epidemioloških mjera. Zahvaljujem Ministarstvu koje nas je sve vrijeme podržavalo i obezbjeđivalo dovoljno sredstava za dezinfekciju školskog prostora – naglasio je predsjednik Aktiva direktora srednjih škola Bijeljina Duško Đurić.

U Kostajnici, koja je najviše pogođena zemljotresom, vrtić i obrazovne ustanove pregledali su stručnjaci i utvrdili da su bezbjedni za boravak.

Interventni tim statičara iz Republičke direkcije za obnovu i izgradnju danas je u Kostajnici utvrdio da zgrada vrtića “Klub za djecu Kestenko” nije oštećena i u potpunosti je bezbjedna, kao i objekat Osnovne škole “Petar Mećava”, iako je oštećen, ali mu nije ugrožena statika.

I Osnovna škola “Nikola Tesla” u Derventi oštećena je u zemljotresu, zbog čega će nastavu, do kraja sedmice, đaci pohađati onlajn, a od ponedjeljka u OŠ “19.april“ i u prostorijama Srednjoškolskog centra.

– U školi “19.april” će ići prvi zazred u četiri učionice i šest grupa produženog boravka, a svi ostali od 2. do 9. razreda će ići u SŠC. Imamo jedno odjeljenje, specijalno, koje će ići u Zavod za slijepe “Budućnost” – navodi Ljubiša Đurić, direktor OŠ “Nikola Tesla”, Derventa.

Iste probleme imaju i područne škole u Batkovcima i Usorcima u Oštroj Luci, koje će zbog oštećenja od sutra održavati onlajn nastavu.

I prijedorska Gimnazija redukovaće nastavu zbog oštećenja krovne konstrukcije i drugog sprata.

– Nastava će se odvijati postojećim kapacitetima. Imamo šest učionica na raspolaganju. Јutarnja smjena, pošto imamo šest odjeljenja ići će nesmetano. Problem nam je druga smjena gdje imamo sedam odijeljenja, tako da će svake sedmice jedno odijeljenje morati ići na onlajn nastavu – izjavio je Veljko Јanjetović, direktor Gimnazije “Sveti Sava” u Prijedoru.

Plan organizovanja rada u školama u potpunosti je usklađen sa preporukama Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite i Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske, a prosvjetni radnici i učenici do sada su se pridržavali svih epidemioloških mjera, ističu u resornom ministarstvu.

– Veoma je značajno da i dalje budemo obazrivi, kada je riječ o sprečavanju širenja virusa korona, jer znamo da se još nalazimo u vanrednoj situaciji, te treba da poštujemo sve mjere koje su nam važne da sačuvamo zdravlje zaposlenih u školama, ali i učenika – naglasila je Natalija Trivić, ministarka prosvjete i kulture Republike Srpske.

A da li će se do kraja školske godine stvoriti uslovi da trajanje časova bude produženo, još se ne zna.

Sve zavisi od epidemiološke situacije i vakcinisanja stanovništva, ističu u resornom ministarstvu.

RTRS