Načelnik Higijensko-epidemiološke službe Doma zdravlja Prijedor Milica Otković izjavila je danas da je epidemiološka situacija u ovom gradu zadovoljavajuća.

“Broj lica koja se javljaju u ambulantu za akutne respiratorne infekcije je manji, nema više čekanja, broj lica koja se testiraju je takođe smanjen. Nadam se da će situacija ostati takva i ići ka potpunom smanjenju, odnosno završetku pandemije”, rekla je Otkovićeva novinarima u Prijedoru nakon sjednice Gradskog štaba za vanredne situacije.

Govoreći o vakcinaciji protiv kovida 19, Otkovićeva je navela da se očekuju informacije o količinama nekoliko dana prije samog početka vakcinisanja, kao i da se mogu vakcinisati odmah dan za danom i ljudi koji su primili vakcine protiv sezonskog gripa.

“Ja hoću. Pošto sam preležala kovid 19, ja ću pogledati titer antitijela i vakcinisaću se”, dodala je Otkovićeva.

Infektolog Boris Ćurguz rekao je da je situacija u Bolnici “Doktor Mladen Stojanović” Prijedor zadovoljavajuća.

“Ukupno imamo 44 pacijenta, i to 30 iz Prijedora, šest iz Kozarske Dubice, pet iz Novog Grada i tri iz Oštre Luke, kao jedno lice u izolaciji, a koje je došlo iz inostranstva. Što se tiče strukture, na aparatima za mehaničku potporu, odnosno neinvanzivnu ventilaciju, imamo tri pacijenta, 27 pacijenata je na kiseoničkoj potpori i 10 je u izolaciji”, naveo je Ćurguz.

Ćurguz je ocijenio da je situacija u ambulantama Bolnice zadovoljavajuća, precizirajući da je broj pacijenata smanjen za 15 do 20 odsto.

“Imamo jedan mirniji period u odnosu na vrijeme od kraja septembra, odnosno na period koji je sada za nama”, dodao je Ćurguz.

On je istakao da je na današnjoj sjednici Štaba obradovan informacijom da je Svjetska zdravstvena organizacija donirala 383 pulsna oksimetra za potrebe prijedorske Bolnice, te da je Crveni krst najavio postavljanje dezinfekcionog tunela ispred glavne zgrade Bolnice, što će doprinijeti bezbjednosti pacijenata.

Na pitanje novinara da li će se on vakcinisati protiv kovida 19, Ćurguz je odgovorio potvrdno.

U Prijedoru je trenutno 141 lice u kućnoj izolaciji, 5.475 lica je izašlo iz zdravstvenog nadzora, 61 je sa pozitivnim pi-si-ar testom, oporavljena su 943 lica, a 67 osoba je preminulo.

SRNA