Danijel Drljača, koji je danas prvi u Prijedoru dopolivao do časnog krsta, je rekao da će vijenac i dukat pokloniti Dušku Kaurinu koji u Prijedoru vodi organizaciju “Srbi za Srbe”.

Inače, Drljača pliva na Bogojavljenje osam godina, pd kada je ova tradicija obnovljena u Prijedoru.

– U ime svih plivača kažem da nam je drago da se održalo plivanje i ove godine, najbitnije da je tradicija nastavljena. Bila mi je ukazana čast da se nađem sa ove stane rijeke Sane i da bacam vijenac s krstom u vodu, ali moja želja je bila da ipak plivam i u tome su me podržali svi plivači -izjavio je Drljača.

Pored 48 muškaraca danas je u Sani plivala i jedina žena Nevena Rončevič (28).

– Ovo je treća godina da učestvuje osjećaj je fantastičan. Prethodne godine plivala sam sa majkom, a ove godine plivam za nju. Moja majka je takođe plivala tri puta tokom prethodnih godina, i kada sam prvi put odlučila da plivam to je bilo zato da nju podržim – rekla je Nevena.

Ona je dodala da se fizički priprema za plivanje na Bogojavljenje tokom čitave godine, ali ističe da je najbitnija psihička priprema.

Najmlađi učesnici plivanja u Prijedoru su braća Vid (8) i Đorđe (6) Radaković.

Vid kaže da mu je ovo drugo plivanje za Bogojavljenje iako ima tek osam godina.

– Kupao sam se još jednom, volim da dođem zbog svoje vjere i drago mi je da, sam plivao sa tatom i bratom- kaže Vid.

I njegov dvije godine mlađi brat Đorđe kaže da je srećan što je iskoristio priliku da se okupa na Sani povodom Bogojavljenja.

Ovi hrabri mališani su u rijeku Sanu danas ušli zajedno sa ostalim plivačima i ocem Jovicom, a plivanje preko rijeke prepustili su ostalim učesnicima. Jovica Radaković kaže da je osam godina učesnik bogojavljenskog plivanja.

– To je neki osjećaj u dubini duše, bila mi je želja da to kod nas bude organizovano i drago mi je da nije prekinuta tradicija ni u ovim turbulentnim vremenima. To kod nas ide porodično i nadam se da će oni Vid i Đorđe biti nosioci Bogojavljenskog plivanja u Prijedoru – poručio je Radaković.

srpskainfo.com