U Prijedoru će ove godine, u utorak, 19. januara, po osmi put biti organizovana bogojavljenska litija i plivanje u rijeci Sani za časni krst.

S obzirom na trenutnu epidemiološku situaciju i preporuke Instituta za javno zdravstvo RS te odluke Republičkog štaba za vanredne situacije, sama litija će biti ograničena na 50 učesnika a i broj plivača je ograničen.

Nakon današnje sjednice Organizacionog odbora potvrđeno je da pravoslavna crkvena opština Prijedor, grad Prijedor i vjerujući narod po osmi put dočekuju manifestaciju da se pliva za Časni krst o Bogojavljenju.

Prema riječima protonamjesnika Dragana Hrvaćanina, od ove godine se uvodi novina, pa će pobjednik plivanja od prethodne godine zajedno sa gradonačelnikom i sveštenikom spustiti časni krst u rijeku Sanu.

Gradonačelnik Prijedora Dalibor Pavlović je istakao da će se zbog trenutne situacije ispoštovati sve preporuke nadležnih oko broja učesnika, a da će se sljedeće godine, uz nadu da će se pobijediti korona virus, organizacija bogojavljenske litije i plivanja u rijeci Sani za časni krst biti još bolja.

Svi oni koji žele da učestvuju mogu se prijaviti kod Igora Suvajca na broj telefona 065/397-684 ili putem e-maila igor1389@hotmail.com

U dosadašnjih sedam izdanja plivanja za Časni krst, čak šest puta pobjednik i osvajač zlatnika bio je Danijel Drljača, dok je 2018. godine to uradio Stefan Paunović.

Tekst i foto – www.prijedordanas.com