Banjalučanin A.K. (29) teško je povrijeđen kada je u utorak uveče pao pod mašinu ratrak na skijalištu Kozara kod Prijedora.

Mladić je tom prilikom zadobio teške i po život opasne povrede, ali je brzom reakcijom zaposlenih na skijalištu i ljekara izbjegnuta veća tragedija.

Užas na skijalištu na Kozari: Banjalučanin pao pod mašinu, ljekari se bore za život

U utorak je bilo otvaranje sezone noćnog skijanja na ovom skijalištu i malo je nedostajalo da završi kobno, zbog nepažnje nakon završetka skijanja.

Banjalučanin je zadobio teške povrede noge, ali srećom više nije životno ugrožen.

Policija

Portparol Policijske uprave Prijedor, Zvezdana Alendarević, rekla je da je policiji u srijedu ujutro prijavljeno da se u utorak oko 22 sata dogodila nesreća.

– Policiji je prijavljeno da je A.K. prilikom skijanja zadobio povrede opasne po život zbog kojih je prevezen na UKC Republike Srpske. Postupajući po prijavi, utvrđeno je da se A.K. popeo na ratrak, mašinu za pravljenje staze, kako bi se prevezao do vrha staze – istakla je Alendarevićeva.

Pao pod mašinu: Mladić povrijeđen na skijanju na Kozari stabilno

Dodaje da je on pao s mašine i zadobio povrede opasne po život.

Božo Grbić, predsjednik Planinarsko-skijaškog društva “Ljubijski rudar”, koji vode skijalište “Kozara”, ispričao je za Srpskainfo kako se desila ova teška nesreća.

Žičare

Grbić ističe da je u utorak bilo otvaranje sezone noćnog skijanja i da su planirali da radi samo jedna žičara.

– Međutim, to veče je bio veliki broj skijaša, pa smo odlučili da pustimo u rad i drugi lift. Skijanje je trajalo do 21.30 i tada su svi skijaši obaviješteni da će žičara biti zaustavljena. Radila je još nekoliko minuta da izvuče skijaše sa staze i zatim smo je ugasili – objašnjava Grbić.

Prema njegovim riječima, tri skijaša iz Banjaluke ostala su tada na dnu staze i trebali su se pješice, sa opremom, popeti oko 500 metara do parkinga i automobila.

– Pošto je bilo završeno skijanje, na stazu je izašao ratrak kako bi zategao stazu. Ta trojica mladića su vjerovatno zamolili vozača mašine da ih poveze do vrha staze, ili su se samo popeli na ratrak – ističe Grbić.

Zaštitna ograda

Dodaje da su se oni naslonili na zaštitnu ogradu, koja ima na ratraku, i krenuli prema vrhu staze.

– Vjerovatno je, kako su se svi naslonili na tu ogradu, ona u jednom trenutku popustila i pukla. Dva mladića su uspjela skočiti s mašine, a taj mladić se vjerovatno okliznuo i pao nogom u frezu, koja se nalazi na zadnjem dijelu ratraka – pojašnjava Grbić.

Ističe da je to vozač mašine odmah primjetio i zaustavi ratrak, spriječivši da se desi veća nesreća.

– Odmah su reagovali svi zaposleni i momku je pružena prva pomoć na stazi. Zatim je sankama prevezen u prostoriju koja je namijenjena upravo osobama koje se povrede na skijanju. Naši zaposleni su obučeni da pruže ljekarsku pomoć, a u to vrijeme na stazi se našao i jedan ljekar, te su pomogli momku – kaže Grbić.

Ističe da je odmah obaviještena Hitna pomoć, koja je stigla na lice mjesta i povrijeđeni je prevezen na UKC Republike Srpske.

Vožnja ratrakom

Prema njegovim riječima, do sada se nikada nije slična nesreća dogodila na njihovom skijalištu, zbog čega su formirali i svoj tim koji će istražiti šta se tu zbilo i čija je odgovornost.

– Kontaktirali smo nadležne institucije. I one će obaviti svoj posao, ali takođe smo napravili i naš tim, kako bi se utvrdilo šta se desilo. Na našem skijalištu nije dozvoljena vožnja ratrakom za skijaše, ali vjerovatno im je vozač htio izaći u susret kako se ne bi morali pješke penjati do vrha staze – rekao je Božo Grbić.

On je za Srpskainfo pojasnio da skijalište “Kozara” ima sve potrebne dozvole za rad, te sve što je neophodno za funkcionisanje, kao što su između ostalog i obučeni ljudi za pružanje prve pomoći.

– Veoma nam je žao što se desila ova nesreća, jer nikad ništa slično se nije desilo. Naše skijalište je nastavilo s radom – poručio je Grbić.

ZDRAVSTVENO STANJE

U Univerzitetsko-kliničkom centru Republike Srpske rekli su da je povrijeđeni mladić u njihovu ustanovu dovezen u srijedu oko jedan sat iza ponoći.

– Pacijent je zadobio povredu noge i krvnih sudova, te je operativno zbrinut. Za sada je njegovo zdravstveno stanje stabilno i ostaje na daljem praćenju i liječenju u UKC – rekao je dežurni ljekar, dr Bojan Tomanić.

srpskainfo.com
Foto – ilustracija