Dan Republike Srpske obilježen je danas u Prijedoru, gdje su položeni vijenci kod spomenika “Za krst časni”.

Vijenac su položili gradonačelnik Dalibor Pavlović, potpredsjednik Skupštine Igor Kneginjić i vršilac dužnosti načelnika Odjeljenja za boračko-invalidsku zaštitu Ranko Kolar.

Kolar je podsjetio da su Republiku Srpsku stvorili i odbranili borci zajedno sa svojim porodicama, narodom iz Srpske i Srbije i danas, kao nikada do sada, treba da je čuvaju jedinstveni i složni u toj ideji.

On je dodao da se ne smiju zaboraviti oni koji su živote dali za stvaranje Srpske, kao ni njihove porodice.

“Ne smijemo zaboraviti umne ljude, poslanike tadašnjeg sastava Republike Srpske koji su prije 29 godina donijeli istorijsku i hrabru odluku, proglasili tadašnju Srpsku Republiku BiH, ona je kasnije preimenovana u Republiku Srpsku”, naveo je Kolar.

Kolar je ukazao na mnoge probleme boračke populacije, a za neke od njih se nada da će već ove godine biti riješeni izmjenama i dopunama Zakona o borcima, te da će biti poboljšan materijalni status.

Kod centralnog spomen-obilježja vijenac su položili i predstavnici gradske Boračke organizacija, Organizacije porodica poginulih i zarobljenih boraca i nestalih civila, pripadnici Oružanih snaga i Policijske uprave Prijedor.

Predsjednik Boračke organizacije Zoran Predojević rekao je da bez 9. januara nema opstanka srpskog naroda na ovim prostorima.

Prema njegovim riječimo, ono što je skupština srpskog naroda 9. januara 1992. godine politički uradila, borci Republike Srpske su to ovjerili do kraja rata, odnosno do potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma i tako obezbijedili trajni opstanak srpskog naroda na ovim prostorima.

Predstavnici SUBNOR-a vijenac su položili ispred spomenika Doktoru Mladenu Stojanoviću, a potom su prislužene svijeće u dijelu spomeničkog kompleksa nazvanom “Kameni cvijet”.

Svečanosti obilježavanja Dana Republike Srpske počele su sinoć emitovanjem svečane akademije na lokalnoj televiziji, a završavaju se svečanim prijemom kod gradonačelnika za zaslužne pojedince koji su svojim humanim radom doprinijeli spasavanju ljudskih života i doprinijeli borbi protiv pandemije virusa korona.

SRNA