U Prijedoru je u prošloj godini rođeno 668 beba ili za 24 manje nego u 2019. godini, dok je u knjigu umrlih bilo 1.360 upisa ili za 159 više, izjavila je vršilac dužnosti načelnika gradskog Odjeljenja za opštu upravu Jasminka Murselović.

Ona je navela da ovi brojevi obuhvataju sve upise iz bolnice “Doktor Mladen Stojanović” Prijedor koja je regionalna bolnička ustanova za šest lokalnih zajednica prijedorske regije.

“Ako izdvojimo upise beba čiji roditelji imaju prebivalište u Prijedoru, to je onda 472 u prošloj godini, dok je broj umrlih po istom kriterijumu 1.044. To čini razliku broja rođenih i umrlih nešto manjom, ali je stanje i dalje nepovoljnije u odnosu na 2019. godinu”, rekla je Murselovićeva Srni.

Ukoliko se posmatra broj svih upisa, broj umrlih je više nego dvostruko veći od broja rođenih /za 692/, a ako se izdvoje upisi rođenih i umrlih sa prebivalištem u Prijedoru, onda je broj umrlih za 572 veći od broja rođenih.

“Ovdje govorimo samo o redovnim upisima, a ne i o naknadnim koji se tiču naših građana koji žive u inostranstvu ili prijava koje se ne odnose na 2020. godinu, nego na raniji period”, dodala je Murselovićeva.

Prema njenim riječima, sklopljeno je 326 brakova ili za stotinu manje nego u prethodnoj godini.

Lokalna vlast u Prijedoru zbog višegodišnjih negativnih trendova ulaže u pronatalitetnu politiku uvodeći nove i uvećavajući postojeće stavke u budžetu grada.

Postojeće mjere biće precizirane kada se bude usvajao budžet za ovu godinu, a najnovija mjera je da će se iz Fonda za natalitet od ove godine za prvorođeno dijete izdvajati po 500 KM, za drugorođeno 600 KM, a za treće i svako naredno rođeno dijete po 700 KM.

SRNA
Foto – ilustracija