U prijedorskom kinu “Kozara” filmove je lani pogledalo 4.400 ljubitelja sedme umjetnosti, što nije ni 15 odsto u odnosu na broj gledalaca iz 2019. godine, izjavila je direktor prijedorskog Centra za prikazivanje filmova Anita Hodžić.

“Kako smo u 2019. godini imali 30.000 gledalaca, što je rekord ne samo nakon digitalizacije kina, nego i u cijelom poslijeratnom periodu, tako smo lani došli do negativnog rekorda, odnosno do najmanjeg broja gledalaca u jednoj godini otkad ustanova bilježi podatke”, rekla je Hodžićeva danas Srni.

U jedinom prijedorskom bioskopu u 2020. godini prikazano je više od 40 naslova u 302 projekcije /u odnosu na više od 100 u 2019. godini u 750 projekcija/, a najgledaniji je bio domaći film “Dobro jutro, komšija” /sedmi dio/, koji je na velikom platnu vidjelo 567 gledalaca, dok u redovnim okolnostima taj broj dostiže više hiljada.

“Kino-sala nije radila više od pola godine, budući da smo od 11. marta do 17. septembra radili u režimu dežurstava i bez filmskih projekcija. U septembru smo zatražili i dobili dozvolu Gradskog štaba za vanredne situacije da počnemo primati publiku uz striktno poštovanje higijensko-epidemioloških mjera”, navela je Hodžićeva.

Prema njenim riječima, nakon novog otvaranja kino-sale pokazalo se da interesovanje nije ni blizu onome u vrijeme prije epidemije virusa korona.

“Imamo jedno interno pravilo da se projekcija filma održava ukoliko su prodate najmanje četiri ulaznice. Sada smo i to pravilo ukinuli i vrlo često smo imali projekcije za samo jednog, dva ili tri posjetioca”, navela je Hodžićeva.

Ona je istakla da razlog za to nije samo promjena svijesti kod gledalaca usljed epidemiološke situacije, odnosno izbor prioriteta i isključivanje svega što nije od vitalnog značaja, već i distribucija filmova na globalnom nivou, koja je znatno smanjena u očekivanju boljih vremena sa aspekta profitabilnosti filmske industrije.

“Osim toga, u vrijeme zatvaranja i policijskog časa, počele su još više da rastu striming platforme, koje, takođe, utiču na promjenu svijesti kod gledalaca na način da se okreću kućnom kinu. `Netfliks`, `Pikboks`, TV paketi koji sadrže videoteke i mogućnost odgođenog gledanja, i od ranije su, a pogotovo sada, konkurencija sa kojom bioskopi sve teže mogu da se nose”, kaže Hodžićeva.

Centar za prikazivanje filmova Prijedor zapošljava sedam radnika i, osim kinom “Kozara”, upravlja i LJetnom baštom u ovom gradu.

SRNA
Foto – ilustracija