Kao što smo prethodno obavijestili naše potrošače, kroz dosadašnje aktivnosti na uzimanju uzoraka i vršenju fizičko – hemijskih analiza nesporno je utvrđeno da mutnoća vode potiče sa bunara EB2 i EB3, a uzrokovana je jučerašnjim zemljotresom.

„Vodovod“ je tokom protekla 24 časa neprekidno pratio situaciju, uzimao uzorke i analizirao fizičko – hemijske elemente. Takođe je vršeno ispumpavanje vode preko muljnih ispusta na dva mjesta, što i dalje traje i biće obavljano u kontinuitetu do konačnog izbistravanja, o čemu će javnost biti obavještavana.

Mole se potrošači na ovim područjima da i dalje periodično otvaraju svoja točeća mjesta u kraćem trajanju, što bi značajno ubrzalo stabilizaciju stanja.

Dosadašnjim sveukupnim praćenjem stanja utvrđeno je da je došlo do primjetnog izbistravanja vode.

Prema Pravilniku o zdravstvenoj ispravnosti vode namijenjene za ljudsku potrošnju, nivo mutnoće u normalnim okolnostima ne smije prelaziti 1 stepen Nefelometrijske jedinice (1 NTU). Trenutni nivo mutnoće vode je ispod 3 NTU, a dozvoljeni nivo u vanrednim okolnostima je 6 NTU.

Naša preporuka za sve potrošače koji se snabdijevaju vodom sa bunara EB2 i EB3 je da i dalje prokuhavaju vodu za piće, iz preventivnih razloga. U pitanju su sljedeća naselja: Hambarine, Rizvanovići, Bišćani, Jugovci, dio Volara, Cikote, Ljeskare, Gornja i Donja Ljubija, Dubočaj, Raškovac, Puharska, Čejreci, Gašića naselje, Čirkin Polje, gornji dio Ulice 25. Maja, Aerodromsko naselje, Ljubičići i krak vodosnabdijevanja prema Kozarcu: Gornji Orlovci, Janjića Pumpa, Kozaruša, Kozarac, Trnopolje, Petrov Gaj, Kamičani, kao i Donja Dragotinja.

Potrošači u gradu i svim ostalim naseljima imaju ispravnu vodu za piće.

Tokom današnjeg dana „Vodovod“ je uzeo uzorke vode sa svih relevantnih tačaka i poslao u Institut za javno zdravlje u Banja Luci radi utvrđivanja detaljnih analiza, odnosno radi potvrde o ispravnosti vode. U toku sutrašnjeg dana očekujemo rezultate analiza, o čemu ćemo obavijestiti naše potrošače.

Vodovod Prijedor