Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv Milorada Kotura i Dušana Ćulibrka za zločin protiv civilnog stanovništva počinjenog na području Bosanske Krupe nad žrtvama bošnjačke i hrvatske nacionalnosti iz Prijedora.

„Optuženi se terete za ubistvo 44 zatvorenika iz logora Omarska, počinjeno na lokalitetu Donji Dubovik, u ljeto 1992. godine, kao i ubistvo sedam civila bošnjačke nacionalnosti, koji su se iz pravca Prijedora kretali prema Bihaću“, navodi se u saopštenju Tužilaštva BiH.

Oni se terete da su u svojstvu pripadnika rezervnog sastava policije Stanice javne bezbjednosti (SJB) Bosanska Krupa u julu 1992. godine lično i direktno učestvovali u odvođenju, a potom i ubistvu civila bošnjačke i hrvatske nacionalnosti.

Prema saopštenju, žrve su bile nezakonito zatočene u logoru Omarska u opštini Prijedor, te odvedene radi navodne razmjene, da bi potom bili odvezeni na lokalitet jame “Lisac”, na području mjesta Donji Dubovik, gdje su ubijeni.

„Njihova tijela i posmrtni ostaci, su pronađeni, ekshumirani iz jame “Lisac” i identifikovani 2000. godine“, saopšteno je.

Prema Tužilaštvu, Kotur i Ćulibrk su početkom augusta 1992., u mjestu Donji Dubovik, presreli grupu od sedam civila bošnjačke nacionalnosti koji su se iz pravca Prijedora kretali prema Bihaću i ubili ih. Njihova tijela ekshumirana su iz iste jame.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH.

BIRN