Članovi prijedorskog Udruženja za očuvanje tradicije zadovoljni su postignutim rezultatima u ovoj, kako su naveli, godini izazova u njihovom radu, posebno kada je u pitanju izdavačka djelatnost.

Predsjednik Udruženja Željko Šormaz danas je na godišnjoj skupštini istakao da je njihov rad morao da bude prilagođen aktulenim epidemiološkim mjerama, da su od marta do juna radili u odsjecima gdje je to bilo moguće, kao što je izdavačka djelatnost.

“To je rezultiralo objavljivanjem knjige `Proljeće će doći`, koja prati četiri predstavnika tri generacije jedne književne azerbejdžanske porodice čiji je autor Vladimir Krčkovski, inače predsjednik Skupštine udruženja”, istakao je Šormaz.

Šormaz je istakao i da su u pripremi “Književni kozarački razgovornik” Ranka Preradovića i monografija Fudbalskog kluba “Rudar” Prijedor, kao i da će u nekim boljim vremenima za kulturu biti promovisana knjiga Milice Maksić “Vukašin i crni gavran”.

Udruženje za očuvanje tradicije pored odsjeka izdavačke djelanosti čine i odsjeci za istraživanje, očuvanje tradicije nacionalnih manjina, ansambl narodnih igara i pjesama i škola tradicije.

Udruženje za očuvanje tradicije Prijedor osnovano je 2016. godine i trenutno broje oko 120 članova uzrasta od tri do 14 godina, kao i četrdesetak odraslih.

Odnedavno njihovi članovi su postali i članovi hora “Vilenjak”.

SRNA