Ovo priznanje mi mnogo znači na profesionalnom planu, jer je u pitanju nagrada najprestižnijih svjetskih magazina posvećenih gitari i -”Guitar World” i Guitar Player”. To je tradicionalna godišnja nagrada koja se dodjeljuje gitaristima već decenijama i mnoga svjetska imena su je dobila u prošlosti.

Rekao je ovo u razgovoru za “Glas Srpske” prijedorski gitarista Igor Paspalj, dobitnik priznanja za najboljeg svjetskog gitaristu, koji svira na električnoj gitari, osvrćući se upravo na značaj jednog ovakvog priznanja. Kao nagradu, Paspalj će u magazinu “Guitar World” dobiti članak posvećen njemu, u štampanom i onlajn izdanju, ali i snimanje profesionalnog video-spota.

– Jedan od najcjenjenijih gitarista današnjice – Gutri Govan je takođe nosilac ovog priznanja. Na ličnom planu, meni veoma znači jer sam odrastao čitajući te magazine i nisam ni sanjao da ću jednom dobiti njihovo priznanje, kao i intervjue i prostor u tim istim magazinima – kaže Paspalj i dodaje da je vijest prvo podijelio sa suprugom.

GLAS: Koliko je bilo potrebno truda i odricanja da biste došli do ovakvog uspjeha?

PASPALj: Pa, mnogo, zaista. Od 13. godine se profesionalno bavim muzikom, gitarom, vježbajući satima dnevno, komponujući, snimajući, završavajući muzičku školu, akademiju, tako da je ovo zaista izuzetno priznanje i meni mnogo znači.

GLAS: Koliko je za jednog muzičara značajno formalno obrazovanje u današnjem vremenu?

PASPALj: Formalno obrazovanje je meni lično mnogo pomoglo iako nije vezano direktno za gitaru. Ja sam gitaru počeo svirati prije nego što ću upisati muzičku školu. Nakon toga upisao sam Akademiju umjetnosti u Banjaluci, završio u rekordnom roku za tri godine umjesto četiri kao student generacije, magistrirao muzičku teoriju, a zatim se i zaposlio kao asistent i viši asistent na istoj ustanovi i tu proveo skoro 10 godina. Rekao bih da formalno obrazovanje nije presudno, ali je svakako veoma korisno za svestran razvoj muzičara.

GLAS: Šta biste savjetovali mladim gitaristima koji tek počinju karijeru?

PASPALj: Mladim gitaristima savjetujem samo jedno – vježbajte, posvetite se tome što radite i budite istrajni. Sve ostalo kad-tad dođe na svoje.

GLAS: Možete li uporediti našu muzičku scenu sa scenom u Emiratima, kao i njihov odnos prema muzici i muzičarima, s obzirom na to da živite tamo?

PASPALj: U Dubaiju živim posljednjih šest godina. To je apsolutno drugi svijet u svakom pogledu. Standard je visok, cijene su visoke, a muzički život je veoma raznovrstan. Ja sam uglavnom radio kao profesor gitare u “american School of Dubai” i kao sešn i studio muzičar. Po meni, najveća prednost Dubaija je mogućnost nastupa svako veče. Dakle, sedam dana u sedmici tokom cijele godine. To je ujedno i meni lično najzanimljiviji aspekt našeg posla – nastup uživo. Za šest godina imao sam otprilike 1.500 nastupa pred stotinama i hiljadama ljudi, sa muzičarima sa svih strana svijeta, i to je zaista jedno neprocjenjivo iskustvo.

GLAS: Da li ste se tamo susretali sa nekim poznatim imenima iz svijeta muzike i ako jeste, da li biste mogli podijelili sa čitaocima neku zanimljivu anegdotu?

PASPALj: Iskreno, nisam u Dubaiju susretao mnogo poznatih imena, bar u smislu poznatih našoj publici. Tamo je muzička scena uglavnom fokusirana na kaver bendove i ugovore po luksuznim hotelima. Ja sam, doduše, sarađivao sa nekoliko svjetskih imena u gitarskom svijetu (Endi Džejms, Džastin Deriko, Marko Sfolji itd), ali to nije bilo vezano direktno za Dubai.

GLAS: Na koji način je rad u Emiratima obogatio Vaš profesionalni i privatni život?

PASPALj: Upravo na način na koji sam opisao u prethodnom pitanju, plus divna prijateljstva i saradnje sa muzičarima iz USA, UK, Južne Afrike, Filipina, Indonezije i slično. Naročito bih izdvojio moje prijatelje Južnoafrikance iz mog posljednjeg benda ”Sweet Chilli Jam” kao jedno od najljepših iskustava iz Dubaija i Emirata.

Planovi

GLAS: Koji su Vaši planovi koje želite da ostvarite u narednom periodu?

PASPALj: O planovima mi je teško bilo šta reći zbog trenutne “kovid 19” situacije. Već je moguć povratak u Dubai, međutim, ja sam u međuvremenu postao otac jedne divne djevojčice, pa iz tog razloga mislim da se neću vraćati u Dubai u neko skorije vrijeme. Takođe, postoje neke ponude za Njemačku i Veliku Britaniju, ali ta realizacija će umnogome zavisiti od budućeg epidemiološkog stanja u svijetu.

Glas Srpske