Na osnovu člana 39. stav 3. i člana 40. stav b., Zakona o zaštiti i spasavanju u vanrednim situacijama (“Službeni glasnik Republike Srpske”, broj: 121/12) i člana 12. stav 3., Odluke o organizovanju i funkcionisanju civilne zaštite u oblasti zaštite i spasavanja Grada Prijedora (“Službeni glasnik Grada Prijedora”, broj: 7/13), na sjednici održanoj dana 15.12.2020. godine Gradski štab za vanredne situacije Grada Prijedora, donosi sljedeće:

ZAKLJUČKE

Gradski štab za vanredne situacije konstatuje:

1. Na području grada Prijedora trenutno je registrovano 115 lica sa pozitivnim testom na novi virus korona. Do sada se 680 lica oporavilo od oboljenja uzrokovanog virusom korona, a 55 lica je preminulo. Pod zdravstvenim nadzorom – u kućnoj izolaciji je 367 lica, a zdravstveni nadzor je prestao za 4401 lice.
U JZU Bolnicu “Dr Mladen Stojanović” Prijedor – COVID odjeljenje radi liječenja lica oboljelih zbog infekcije izazvane novim virusom korona smješteno je 79 lica od kojih je 50 lica iz Prijedora, 12 lica iz Novog Grada, 8 lica iz Kozarske Dubice, po 3 lica iz Kostajnice i Oštre Luke i po jedno lice iz Sanskog Mosta, Krupe na Uni i Beograda.

2. Svi subjekti uključeni u sprovođenje mjera zaštite i sprečavanja širenja novog virusa korona na području grada Prijedora izvršavaju zadatke, mjere i preporuke date od starne Gradskog štaba za vanredne situacije.

Naredbe, zaduženja i preporuke

1.Obavezuju se sva pravna lica, preduzetnici i fizička lica na području grada Prijedora da se u potpunosti pridržavaju Zaključka Republičkog štaba za vanredne situacije br. 64-1/20 donedenog 27.11.2020.godine kojim se zabranjuju javna okupljanja u grupama većim od 50 lica, zabranjuju privatna okupljanja u grupama većim od 10 lica, obavezuju građani na nošenje zaštitne maske na otvornom i zatvorenom prostoru, obavezuju građani da održavaju fizičku distancu od 2 metra, te da se do 21.12.2020.godine poštuje mjera kojom se ograničava radno vrijeme u ugostiteljskim objektima u periodu od 06:00 do 22:00 časa.

2. Obavezuju se nadzorni i kontrolni organi na području grada Prijedora da u saradnji sa predstavnicima Ministarstva unutrašnjih poslova i u skladu sa Instrukcijom Ministarstva uprave i lokalne samouprave, kontinuirano vrše kontrole i nadzor nad sprovođenjem mjera utvrđenih zaključcima Republičkog štaba za vanredne situacije, kao i mjera donesenih od strane Gradskog štaba za vanredne situacije.

3.Gradski štab za vanredne situacije apeluje na stanovnike grada Prijedora da se pridržavaju propisanih epidemioloških mjera i mjera za sprečavanje pojave i širenja novog virusa korona, da ne organizuju privatne zabave za predstojeće praznike i da praznike provedu u krugu svojih najbližih.

4.Gradski štab za vanredne situacije će i dalje aktivno pratiti razvoj situacije u vezi sa pojavom i širenjem korona virusa i u skladu sa razvojem događaja blagovremeno donositi zaključke i usmjeravati rad nadležnih službi.

Za realizaciju ovih zaključaka zadužuju se organi i službe Gradske uprave Prijedor, privredna društva , javne ustanove i institucije na području grada Prijedora.

Broj: 02-sl-93/20
Datum: 15.12.2020. godine

KOMANDANT
Milenko Đaković