GRADSKI ŠTAB ZA VANREDNE SITUACIJE

Na osnovu člana 39. stav 3. i člana 40. stav b., Zakona o zaštiti i spasavanju u vanrednim situacijama (“Službeni glasnik Republike Srpske”, broj: 121/12) i člana 12. stav 3., Odluke o organizovanju i funkcionisanju civilne zaštite u oblasti zaštite i spasavanja Grada Prijedora (“Službeni glasnik Grada Prijedora”, broj: 7/13), na sjednici održanoj dana 08.12.2020. godine Gradski štab za vanredne situacije Grada Prijedora, donosi sljedeće:

ZAKLJUČKE

Gradski štab za vanredne situacije konstatuje:

1. Na području grada Prijedora trenutno je registrovano 126 lica sa pozitivnim testom na novi virus korona. Do sada se 595 lica oporavilo od oboljenja uzrokovanog virusom korona, a 55 lica je preminulo. Pod zdravstvenim nadzorom – u kućnoj izolaciji je 395 lica, a zdravstveni nadzor je prestao za 4100 lica.
U JZU Bolnicu “Dr Mladen Stojanović” Prijedor – COVID odjeljenje radi liječenja lica oboljelih zbog infekcije izazvane novim virusom korona smješteno je 77 lica lica od kojih je 46 lica iz Prijedora, 14 lica iz Kozarske Dubice, 11 lica iz Novog Grada i po 3 lica iz Kostajnice i Oštre Luke.

2. Svi subjekti uključeni u sprovođenje mjera zaštite i sprečavanja širenja novog virusa korona na području grada Prijedora izvršavaju zadatke, mjere i preporuke date od starne Gradskog štaba za vanredne situacije.

Naredbe, zaduženja i preporuke

1.Obavezuju se sva pravna lica, preduzetnici i fizička lica na području grada Prijedora koji u direktnom kontaktu pružaju usluge građanima da usluge pružaju zaštićeni maskama, obavezno sprovode mjere dezinfekcije, obezbijede maske građanima koji koriste njihove usluge, a nemaju ih i da se pridržavaju uputstava JZU “Institut za javno zdravstvo Republike Srpske” za organizaciju rada u zavisnosti od djelatnosti koju obavljaju.

2.Obavezuju se nadzorni i kontrolni organi na području grada Prijedora da u saradnji sa predstavnicima Ministarstva unutrašnjih poslova i u skladu sa Instrukcijom Ministarstva uprave i lokalne samouprave, kontinuirano vrše kontrole i nadzor nad sprovođenjem mjera utvrđenih zaključcima Republičkog štaba za vanredne situacije, kao i mjera donesenih od strane Gradskog štaba za vanredne situacije.

3.Gradski štab za vanredne situacije apeluje na stanovnike grada Prijedora da se pridržavaju propisanih mjera za sprečavanje pojave i širenja novog virusa korona a prije svega da poštuju mjere o ograničenom broju lica koja se organizovano okupljaju ( do 10 lica), održavaju fizičku distancu od 2 metra, nose zaštitne maske, održavaju mjere lične higijene, te da vrše redovno čišćenje i dezinfekciju prostorija u kojima borave i rade.

4.Gradski štab za vanredne situacije će i dalje aktivno pratiti razvoj situacije u vezi sa pojavom i širenjem korona virusa i u skladu sa razvojem događaja blagovremeno donositi zaključke i usmjeravati rad nadležnih službi.

Za realizaciju ovih zaključaka zadužuju se organi i službe Gradske uprave Prijedor, privredna društva, javne ustanove i institucije na području grada Prijedora.

Broj: 02-sl-92/20
Datum: 08.12.2020. godine

KOMANDANT

Milenko Đaković