pavic-sunjog1Ambasador Češke u BiH Tomaš Sunjog razgovarao je danas sa gradonačelnikom Prijedora Markom Pavićem o mogućnostima da se grad priključi projektu „Češke razvojne pomoći“.

„Češka je BiH definisala kao prioritetnu zemlju za razvojnu saradnju u koju godišnje ulaže milion evra putem različitih projekata, a bilo je riječi i o novim projektima kojima je predviđeno povezivanje čeških firmi sa lokalnim i da ulažu u ekonomski razvoj“, izjavio je Sunjog nakon današnjeg susreta sa gradonačelnikom Prijedora Markom Pavićem.

On je istakao da mu je drago što je češkoj građevinskoj firmi OHL iz Brna povjerena izgradnja vodovodne mreže na sistemu Crno vrelo.

Sunjog je dodao da je današnji zvanični početak radova bio jedan od povoda za njegovu posjetu ovom gradu i obilazak Omarske, u kojoj su radovi počeli.

pavic-sunjog2„Ovaj projekat je vrijedan tri miliona KM i mislim da će biti izgrađen u predviđenom petnaestomjesečnom periodu i u okviru planiranog budžeta“, rekao je Sunjog.

On je naglasio da su podizvođači radova lokalne firme i da je to projekat značajan za njih, kao i za češku firmu.

Sunjog je podsjetio da je OHL jedna od najvećih čeških građevinskih firmi kojoj je do sada u BiH povjeravano više poslova i naveo da je ona gradila Mahovljansku petlju,da je angažovana na nekim poslovima na Koridoru „Pet ce“ i da ima veliku šansu da dobije neke druge poslove iz oblasti građevinarstva.

Ovoj češkoj firmi povjerena je izgradnja vodovodne mreže dugačke 61 kilometar, čijom će izgradnjom za oko 15.000 žitelja iz 11 mjesnih zajednica sa područja Prijedora biti obezbijeđeno kvalitetnije snabdijevanje vodom.

Prijedorski gradonačelnik Marko Pavić upoznao je Sunjoga o želji da Prijedor postane proevropski grad prema svim parametrima.

„Za nas je zanimljiva informacija da su češke firme zainteresovane za organizovan dolazak u BiH radi ispitivanja mogućnosti investiranja i ja sam preporučio da jedna od tih destinacija bude i naš grad, što bi za nas bilo vrlo korisno“, naveo je Pavić.

On je istakao i da su Česi u ranijem periodu dali nemjerljiv doprinos u mnogim segmentima u razvoju Prijedora, te da bi bila dobra prilika da češke firme putem investiranja u različite projekte učestvuju u njegovom daljem razvoju.

Pavić je naglasio da je današnji susret i razgovor sa češkim ambasadorom bio izuzetno značajan, jer su postali vidljivi putokazi koji se moraju poštovati kako bi se Prijedor razvijao i postao dio evropske porodice naroda.

Češki ambasador će tokom večeri prisustovati i obilježavanju godišnjice rada Udruženja Čeha u Prijedoru „Česka beseda“, koja ima 240 članova, uglavnom potomaka Čeha koji su se na ove prostore doselili prije više od jednog vijeka.

SRNA