Prvi plač na desetine djevojčica i dječaka koji su na svijet došli u “kovid” odjeljenjima bolnica širom Republike Srpske ulio je nadu da, koliko god opasan, virus korona ipak nije zaustavio točak života.

Rode su tokom pandemije često navraćale u “kovid” odjeljenje najveće zdravstvene ustanove u Srpskoj, gdje su rođeni i jedni blizanci. Specijalista ginekologije sa akušerstvom iz Klinike za ginekologiju i akušerstvo Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) RS Tanja Milić Radić istakla je za “Glas Srpske” da je na svijet stiglo osam dječaka i 12 djevojčica.

– Svi su hvala bogu dobro. Svaka trudnica koja je imala pozitivan test upućena je u “kovid” odjeljenje gdje su obezbijeđeni svi neophodni uslovi za porođaj. S obzirom na to da i dalje ne znamo dovoljno o infekciji virusa korona, moramo voditi računa o pacijentkinji i bebi, ali i o ličnoj zaštiti – rekla je Milić Radić.

Naglasila je da su porodilje i u ovim uslovima zbrinute na najbolji mogući način, te da je slika iz porođajne sale drugačija samo u tome što zaštitni skafanderi, viziri i maske skrivaju lica ljekara i babica koje na svojim rukama dočekuju novorođenčad.

– Posebno je bilo teško raditi u svoj toj zaštitnoj opremi na plus 30 stepeni tokom ljeta, a zbog preporučenih mjera nismo smjeli uključiti klime, ali sve se to izdrži, jer birali smo ovaj, najljepši poziv na svijetu – poručila je Milić Radić. Pojasnila je da kada beba dođe na svijet u “kovid” odjeljenju majka vidi bebu ukoliko se prirodno porodila, ali ne može da je poljubi i zagrli.

– Bebu preuzima pedijatar i ona ide na odjel neonatologije jer se mora testirati. Ukoliko je beba negativna boravi sa zdravim bebama i nema kontakta dok i majka ne bude negativna na virus korona. Sve je to u svrhu zaštite zdravlja i majke i bebe – rekla je ona.

U “kovid” odjeljenju Bolnice “Sveti vračevi” u Bijeljini na svijet je stiglo deset beba, dok je u Bolnici “Srbija” u Istočnom Sarajevu obavljeno pet poroda. Prvi porod u “kovid” odjeljenju Univerzitetske bolnice u Foči obavljen je krajem jula.

– Prošle sedmice su rođene četiri bebe. Bilo je i prirodnih poroda i carskih rezova, ali je sve proteklo dobro – rekao je direktor te zdravstvene ustanove Radmil Marić.

Pomoćnik direktora za medicinske poslove u trebinjskoj bolnici Stanko Buha ističe za “Glas Srpske” da u proteklom periodu nije bilo poroda “kovid” pozitivnih trudnica u toj bolnici, ali jeste liječenja nekoliko njih. Poroda zaraženih trudnica nije bilo ni u zvorničkoj bolnici.

Prva beba u “kovid” odjeljenju Bolnice “Dr Mladen Stojanović” u Prijedoru na svijet je stigla prošle sedmice.

– Brzi antigenski test je pokazao da je porodilja pozitivna. Obavljen je porod u “kovid” odjeljenju, a beba je bila negativna. Majka se oporavila, a ona i beba su otpuštene kući – rekao je direktor tamošnje bolnice Mirko Sovilj.

U “kovid” odjeljenje bolnice u najmlađem gradu Srpske rode su za devet mjeseci navratile četiri puta.

– Rođene su četiri bebe, dvije prirodnim putem, a dvije carskim rezom – rekao je direktor bolnice u Gradišci Rajko Dodik.

Glas Srpske