U prijedorskom parku Pećani danas je organizovana radionica strit arta i slikarstva u kojem je desetak mladih Prijedorčana ispisalo svoje prve grafite.

Zanimljivo je da to ne rade na zidovima, već na streč foliji. Oni su foliju obmotali oko drveća i napravili sebi podlogu za ispisivanje grafita.

Predavač za strit art radionicu je Aleksa Živković.

– Zainteresovane sam obučavao oko mjesec dana razne tehnike i stilove iz strit arta koji je zabranjena umjetnost. Naš cilj je da mladima pružimo priliku da ispolje svoju umjetnost kroz grafite. Jedini legalan način i dozvoljen za grafite kod nas su folije, a i za upotrebu sprejeva na javnom prostoru mora se tražiti dozvola. Plan je da u Prijedoru tražimo legalan zid za pisanje grafita čiji će sadržaj biti afirmativan – rekao je Živković.

Katarina Bursać mlade je obučavala slikarstvu.

– Imali smo više predavača. Veliki broj mladih se prijavio za naš konkurs. Obučavamo ih svemu što znamo jer godinama se bavimo crtanjem, slikanjem i idemo na kurseve slikarstva – kaže Katarina.

Sutra je završna radionica iz slikarstva i polaznici će raditi manji mural u prostorijama Omladinskog savjeta.

– Želimo da pozovemo mlade ljude da se uključe u radionice Omladinskog savjeta jer mogu da nauče veliki broj korisnih stvari i sklope prijateljstva – poručila je Katarina.

Pored slikarstva i strit arta, još su dvije radinice organizovane za mlade, jedna iz engleskog jezika, a drugi kurs je namijenjen mladima koji žele da savladaju snalaženje u prirodi.

Inače, ove obuke su projekat Omladinskog savjeta grada Prijedora, koji finansiraju USAD, BHRI i IOM.

Nakon današnje obuke mladi Prijedorčani ukloniće folije sa grafitima iz parka.

srpskainfo.com