sud bih (1)Na suđenju za zločine u Prijedoru, svjedokinja Tužilaštva BiH je rekla kako je čula da su “komšije Vlasenke umiješane u ubistva grupe Bošnjaka iz naselja Kozaruša, među kojima je bio i njen djever”.

Za ubistva je svjedokinja Rasema Hodžić, kako je kazala, čula od jetrve Senije, dok su bile u izbjeglištvu u Karlovcu (Republika Hrvatska). Rasema i Senija su napustile Kozarušu u maju 1992. godine. Od koga je Senija saznala za ubistva, svjedokinja Hodžić je rekla da ne zna.

U dijelu izjave koju je Hodžić dala tokom istrage a koji se odnosi na ubistva, pored Vlasenka navedene su i komšije “Končari”. Dio izjave pročitala je Odbrana optuženog Mitra Vlasenka.

Zajedno s Mitrom Vlasenkom, optuženi su Rade Vlasenko i Drago Končar, bivši pripadnici Vojske Republike Srpske (VRS). Na teret su im stavljena ubistva osam bošnjačkih civila počinjena u junu 1992. godine u Kozaruši (opština Prijedor).

Svjedokinja je izjavila kako poznaje Mitra i Radeta Vlasenka, koji su joj prve komšije, kao i Končara. Ona je ispričala kako je naselje Kozaruša, gdje je živjela, napadnuto 24. maja 1992. godine.

Sa ženama i djecom, među kojima je bio i njen sin, kako je rekla, pobjegla je u Kozarac (opština Prijedor), a nakon dva dana žene su zatvorene u logor Trnopolje, a muškarci u logor Keraterm.

“Sin je završio u Keratermu, odatle u Omarskoj, pa u Manjači”, kazala je svjedokinja i dodala kako joj je sin iz zarobljeništva izašao krajem 1992. godine.

Svjedokinja je Prijedor, kako je rekla, napustila 1993. godine, kada je otišla u Karlovac. Ona je kazala da je njen djever, s nekoliko drugih ubijenih, pronađen u grobnici u Kozaruši. Rekla je kako je grobnicu pokazao svjedok kojem je u ovom postupku dodijeljen pseudonim S-1.

Novi svjedok Tužilaštva BiH biće saslušan 18. februara.

BIRN