Mještani Donjeg Volara kod Prijedora dobili su malu bitku koja bi se mogla pretvoriti u veliku pobjedu za sva domaćinstva koja imaju problem sa strujom i distributivnom mrežom.

Naime, oni godinama zbog loše infrastrukture imaju probleme u isporuci električne energije, a sve pod izgovorom nedostatka novca za ozbiljnu investiciju.

Međutim, Regulatorna komisija za energetiku Republike Srpske (RERS) to više ne prihvata kao opravdanje, zbog čega je naredila “Elektrokrajini” da u tom selu hitno izvrši rekonstrukciju distributivne mreže.

Prema tumačenju RERS-a, Zakonom o električnoj energiji je propisana dužnost distributera električne energije da obezbijedi i garanutuje pouzdanost rada distributivne mreže i održavanje parametara kvaliteta električne energije u skladu sa propisima i standardima.

“Distributer se neosnovano i neopravdano poziva na okolnost smanjenja finansijskog okvira za ulaganje u distributivnu mrežu na ovom trafo području, iz razloga što je za ispunjenje ovako važnih i zakonom utvrđenih obaveza i dužnosti morao blagovremeno da planira radove i sredstva. Za blagovremeno ispunjenje propisanih obaveza, odnosno za nesmetano funkcionisanje distributivne mreže i obavljanje distributivne djelatnosti, kao djelatnosti od opšteg ekonomskog interesa, distributeru su, kroz posebne postupke, obezbijeđena finansijska sredstva”, navode u RERS-u.

Inače, da u ovom mjestu postoji problem sa strujom potvrdila je i Republička uprava za inspekcijske poslove, odnosno republički elektroenergetski inspektor koji je kontrolom ustanovio loš kvalitet napona u mreži.

U “Elektrokrajini” su se pravdali kako je mreža djelimično rekonstruisana te da je glavni problem to što je udaljenost krajnjih kupaca od trafostanice oko dva kilometra, zbog čega je potrebno izgraditi novu mrežu. Međutim, kako su dodali, to im nije prioritet, niti plan. Regulator to nije prihvatio kao opravdanje.

“Imajući u vidu okolnost da distributer nije svojim planskim aktima utvrdio rok za rekonstrukciju, odnosno nije učinio izvjesnim rekonstrukciju distributivne mreže na ovom području, pravdajući se nedostajućim finansijskim sredstvima, te da ima prioritetnijih slučajeva, utvrđeno je da distributer nije postupio u skladu sa odredbom člana 39. i 40. Zakona o električnoj energiji”, zaključak je Regulatorne komisije.

Podsjećamo, kako je CAPITAL pisao prije nekoliko mjeseci, domaćinstva i preduzeća u Srpskoj prošle godine su u prosjeku bili bez električne energije 28 sati, od čega 17 sati prekida nije bilo planirano.

Prema podacima RERS-a, za samo četvrtinu neplaniranih prekida u isporuci struje su odgovorni distributeri u Srpskoj.

Najviše problema zbog neplaniranih prekida, a za koje je odgovoran distributer, su imali stanovnici na području koje pokriva “Elektro-Bijeljina”. Zbog njih svaki potrošač u prošloj godini je neplanirao ostao u “mraku” 501 minut ili više od osam sati.

Ni u “Elektrokrajini” se nemaju čime pohvaliti. Njihovi kupci su u prosjeku, nenajavljeno, bez struje bili ukupno preko tri sata.

Najmanje problema sa nestancima struje za koje je kriv distributer su imali stanovnici koje snabdjeva “Elektrodistribucija Pale”. Tokom prošle godine bez napona su bili u prosjeku tek 15 minuta.

Međutim, ono što se može vidjeti u zvaničnim podacima je velika razlika u kvalitetu snabdijevanja, gdje dužina trajanja i broj prekida isporuke imaju nekoliko puta veće vrijednosti u seoskim, nego u gradskim područjima.

Ukupni neplanirani prekidi na seoskom području iznose 1.830 minuta po krajnjem kupcu, na prigradskom 506 minuta i gradskom području 258 minuta po krajnjem kupcu.

capital.ba
Foto – ilustracija