Pripadnici SIPA, uz asistenciju policije MUP-a RS, jutros su na području Krupe na Uni uhapsili Dušana Ćulibrka (50) osumnjičenog za ubistvo 51 civila na području Bosanske Krupe 1992. godine.

Osumnjičeni se tereti za ubistvo 44 zatočenika iz logora Omarska, počinjeno na lokalitetu Donji Dubovik, u ljeto 1992. godine, kao i ubistvo sedam civila bošnjačke nacionalnosti, koji su se iz pravca Prijedora kretali prema Bihaću, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

“Osumnjičeni se tereti, da je za vrijeme rata i oružanog sukoba u BiH, u svojstvu pripadnika rezervnog sastava policije SJB Bosanska Krupa, u julu 1992. godine, zajedno sa drugim osobama, lično i direktno, učestvoavo u odvođenju, a potom i ubistvu, 44 civila bošnjačke i hrvatske nacionalnosti, koji su bili nezakonito zatočeni u logoru Omarska u opštini Prijedor, te odvedeni radi navodne razmjene, da bi potom bili odvezeni na lokalitet jame ‘Lisac’, na području mjesta Donji Dubovik, gdje su ubijeni pucanjem iz vatrenog oružja. Njihova tijela i posmrtni ostaci, su pronađeni, ekshumirani iz jame ‘Lisac’ i identifikovani 2000. godine”, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Nadalje, optuženi se tereti da je početkom mjeseca avgusta, u mjestu Donji Dubovik, presreo skupinu od sedam civila bošnjačke nacionalnosti koji su se iz pravca Prijedora kretali prema Bihaću, te pucanjem iz vatrenog oružja, počinio ubistvo navedenih civila čija su tijela pronađena i ekshumirana iz jame “Lisac”.

Osumnjičeni je pod istragom zbog krivičnog djela ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Policijski djelatnici SIPA, osumnjičenog će tokom dana predati postupajućem tužiocu.

U okviru istog predmeta, putem međunarodne pravne pomoći, na području Republike Srbije, pronađen je i ispitan u svojstvu osumnjičenog i Milorad Kotur (59) iz Bosanske Krupe, koji se nalazi na području Novog Sada u Srbiji.

nezavisne.com