Izborni dan na najvećem broju biračkih mjesta protekao u skladu sa Izbornim zakonom BiH i provedbenim aktima, saopšteno je iz koalicije za nadgledanje izbora “Pod lupom”, mada je bilo i nepravilnosti.

“Na oko četiri odsto biračkih mjesta primijećena je kombinacija različitih izbornih nepravilnosti što može upućivati na ciljane manipulacije izbornim procesom. Koalicija ‘Pod lupom’ će tražiti ponovna brojanja sa najkritičnijih biračkih mjesta, a ukoliko se potvrde teže povrede izbornih pravila”, naglasili su oni.

Ističu i da su registrovani organizovani pokušaji sprečavanja nestranačkog posmatranja izbora i kontrole izbornog procesa od strane posmatrača koalicije zabilježeni u Doboju i Banjaluci.

Utvrđivanje izbornih rezultata na biračkim mjestima, kako su istakli, uglavnom je proteklo u skladu sa zakonom i propisima.

“Bugarski voz, odnosno dolazak birača na biračko mjesto sa popunjenim glasačkim listićima i odlazak sa setom praznih glasačkih listića je zabilježen na šest biračkih mjesta u Prijedoru, Varešu, Gornjem Vakufu-Uskoplju, Novom Sarajevu, Starom Gradu u Sarajevu i Brčko distriktu BiH”, naglasili su oni.

Istakli su da je na 76 biračkih mjesta zabilježeno otvoreno nagovaranje na glasanje za određenog političkog subjekta ili vršenja pristisaka na birače.

“Tajnost glasanja je bila ugrožena u Prijedoru gdje su glasačke kutije bile postavljenje pored samog prozora pri čemu su svi mogli vidjeti proces glasanja, ali je situacija riješena po prijavi posmatrača Koalicije ‘Pod lupom’. Ova situacija je još zabilježena i u Bratuncu, ali je po reakciji posmatrača nepravilnost otklonjena”, naglašeno je.

Istakli su da je na 15 biračkih mjesta zabilježeno duže zadržavanje neovlaštenih osoba.

“U 3,2 odsto slučajeva tokom glasanja se nisu primijenjivale i poštovale preporučene mjere za sprečavanje širenja COVID-19”, naglasili su oni.