Kandidat DNS-a za gradonačelnika Prijedora Dragutin Rodić izjavio je danas da će u naredne četiri godine biti nastavljeno ulaganje u razvoj institucija kulture i uopšte kulture, bez koje nema napretka društva, ma kako ono bilo organizovano.

“Značajnu pažnju posvetićemo amaterskim kulturnim društvima sa željom da unaprijedimo njihove ciljeve i svrhu postojanja. Biće to osmišljen proces u saradnji sa kulturnim radnicima i njihovom vizijom razvoja kulture”, rekao je Rodić novinarima nakon posjete Pozorištu Prijedor.

On je naveo da su priredbe amatera gotovo jedini način da stanovništvo u ruralnim oblastima učestvuje u kulturnom životu i zadovoljava kulturne potrebe, te da amaterizam u kulturi jača civilno društvo i pojačava međuresorno povezivanje i da je od izuzetne važnosti za njegovanje i razvijanje nacionalnog i kulturnog identiteta.

“U sistemu razvoja i unapređenja kulture vidimo resurs koji omogućava ne samo radna mjesta, već i ukupan napredak Prijedora, tim prije što se na ovaj način pospješuje i u velikoj mjeri unapređuje i turistička ponuda. Želimo da unaprijedimo djelovanje u ovom pravcu i da ponudimo ono najbolje što imamo u domenima očuvanja i izgradnje kako vlastitog, nacionalnog, tako i evropskog identiteta”, naveo je Rodić.

On je podsjetio da su ustanove kulture u gradu na Sani – Pozorište Prijedor, Galerija “Sreten Stojanović”, kino “Kozara”, u čijem je sastavu LJetna bašta, Narodna biblioteka “Ćirilo i Metodije” u čijem sastavu je Gradska čitaonica, Muzička škola “Savo Balaban” i Muzej Kozare, u čijem sastavu je Spomen-kuća porodice Stojanović, te istakao da je grad do sada znatno doprinio svojim programskim i materijalnim djelovanjem na razvoj i unapređenje njihovog rada.

SRNA

*zakupljeni sadržaj*