Na osnovu člana 39. stav 3. i člana 40. stav b., Zakona o zaštiti i spasavanju u vanrednim situacijama (“Službeni glasnik Republike Srpske”, broj: 121/12) i člana 12. stav 3., Odluke o organizovanju i funkcionisanju civilne zaštite u oblasti zaštite i spasavanja Grada Prijedora (“Službeni glasnik Grada Prijedora”, broj: 7/13), na sjednici održanoj dana 10.11.2020. godine Gradski štab za vanredne situacije Grada Prijedora, donosi slijedeće:

ZAKLJUČKE

Gradski štab za vanredne situacije konstatuje:

1. Na području grada Prijedora trenutno je registrovano 116 lica sa pozitivnim testom na novi virus korona. Do sada se 412 lica oporavilo od oboljenja uzrokovanog virusom korona, a 35 lica je preminulo. Pod zdravstvenim nadzorom – u kućnoj izolaciji je 186 lica, a zdravstveni nadzor je prestao za 3259 lica.
U JZU Bolnicu “Dr Mladen Stojanović” Prijedor-COVID odjeljenje radi liječenja lica sa pozitivnim testom na virus korona smješteno je 53 lica od kojih su 34 lica iz Prijedora, 11 lica iz Kozarske Dubice, 7 lica iz Novog Grada i jedno lice iz Sanskog Mosta.

2. Dana 06.11.2020.godine Republički štab za vanredne situacije donio je zaključak br.62-2/20 o radu osnovnih i srednjih škola u Republici Srpskoj kojim se u periodu od 16. novembra do 20. novembra 2020.godine obustavlja vaspitno – obrazovni rad u prostorijama svih osnovnih i srednjih škola u Republici Srpskoj zbog organizovanja lokalnih izbora 2020.godine i korištenja školskih prostorija kao biračkih mjesta.
Sve osnovne i srednje škole u Republici Srpskoj su dužne da u periodu od 16. novembra do 20. novembra 2020.godine organizuju nastavu na daljinu, korištenjem sredstava elektronske komunkacije.

3. Dana 06.11.2020.godine Republički štab za vanredne situacije donio je zaključak br.62-3/20 o donaciji lične zaštitne opreme i sredstava za dezinfekciju javnim zdravstvenim ustanovama kojim se dio lične zaštitne opreme i dezinfekcionih sredstava dodjeljuje JZU Dom zdravlja Prijedor.

Naredbe, zaduženja i preporuke

1. Obavezuju se direktori osnovnih i srednjih škola na području grada Prijedora da obezbijede odvijanje vaspitno obrazovnog rada u skladu sa Zaključkom Republičkog štaba za vanredne situacije br.62-2/20 od 06.11.2020. godine uz poštivanje i sprovođenje svih propisanih epidemioloških mjera.

2. Obavezuju se JZU Dom zdravlja Prijedor i JZU Bolnica “Dr Mladen Stojanović” Prijedor da preduzmu sve neophodne zdravstvene i epidemiološke mjere u cilju obezbjeđenja neophodnih uslova za liječenje pacijenata oboljelih od COVID -19. u skladu sa uputstvima i preporukama JZU Institut za javno zdravstvo Republike Srpske.

3. Obavezuju se nadzorni i kontrolni organi na području grada Prijedora da u saradnji sa predstavnicima Ministarstva unutrašnjih poslova i u skladu sa Instrukcijom Ministarstva uprave i lokalne samouprave kontinuirano vrše nadzor nad sprovođenjem mjera utvrđenih zaključcima Republičkog štaba za vanredne situacije, kao i mjera donesenih od strane Gradskog štaba za vanredne situacije

4. Gradski štab za vanredne situacije apeluje na stanovnike grada Prijedora da se pridržavaju propisanih mjera za sprečavanje pojave i širenja novog virusa korona a prije svega da održavaju fizičku distancu od 2 metra, nose zaštitne maske, održavaju mjere lične higijene, te da vrše redovno čišćenje i dezinfekciju prostorija u kojima borave i rade

5. Gradski štab za vanredne situacije će i dalje aktivno pratiti razvoj situacije u vezi sa pojavom i širenjem korona virusa i u skladu sa razvojem događaja blagovremeno donositi zaključke i usmjeravati rad nadležnih službi.

Za realizaciju ovih zaključaka zadužuju se organi i službe Gradske uprave Prijedor, privredna društva , javne ustanove i institucije na području grada Prijedora.

Broj: 02-sl-88/20
Datum: 10.11.2020. godine

KOMANDANT
Milenko Đaković