Poljoprivreda ima veoma važnu ulogu u ukupnom razvoju Prijedora, a označena je kao bitan element strateškog razvoja grada. Postojeći prirodni potencijali u vidu klime, zemljišta i vode značajne pretpostavke za obavljanja ove djelatnosti u različitim oblastima poljoprivredne proizvodnje, ratarskoj, stočarskoj, voćarskoj i poslednjih godina plasteničkoj proizvodnji.

Grad Prijedor će svojim aktivnostima pomoći poljoprivrednicima u prevazilaženju brojnih izazova kao što su: zadovoljavanje standarda kvaliteta u proizvodnji hrane, plasman proizvoda, bredndiranje, zaštita autohtonih proizvoda i slično.

Poljoprivreda treba da pruži prehrambenu sigurnost stanovništvu, pa je istu potrebno razvijati ili restruktuirati, neophodno je povećati produktivnost po proizvodnjama i omogućiti konkurentnost na tržištu.

Osnovni pravci budućeg razvoja poljoprivredno prehrambene industrije u gradu Prijedor su optimalno korištenje postojećih i izgradnja novih prerađivačkih kapaciteta, povećanje obima poljoprivredne proizvodnje, izmjene proizvodne strukture u korist intenzivnih vidova proizvodnje namijenjene izvozu i proizvodnju visokokvalitetnih i prije svega zdravih proizvoda.

U cilju obezbjeđenja boljih životnih uslova stanovništva koje živi na ruralnim područjima neophodno je raditi na ruralnom razvoju, koji osim kvalitetne infrastrukture, podrazumjeva stvaranje održivih mogućnosti zarade – očuvanjem starih i kreiranjem novih radnih mjesta.

U oblasti poljoprivrede navedeno znači da u budućnosti aktivnosti trba usmjeriti na edukaciju i animaciju korisnika, promovišući programe i projekte na bazi partnerstva stanovnika ruralnog područja, poslovnih predstavnika i predstavnika lokalne vlasti.

Neophodno je raditi na poslovnom povezivanju, održivoj upotrebi prirodnih resursa, očuvanju i zaštiti prirode i okoline i povećanju efikasnosti stručnih službi, asocijacija proizvođača i otkupljivača.

Grad Prijedor u narednom četvorogodišnjem periodu ima u planu da poveća dio budžetskih sredtava namijenjenih poljoprivredi, ne samo kroz podsticajne mjere, koje predstavljaju prihod dohotku na gazdinstvima već će se sredstva realizovati i kroz programske i projektne ideje i podršku svim oblicima udruživanja proizvođača.

Nastavljamo, Za ljude i život Prijedora
Dragutin Rodić

*zakupljeni sadržaj*